Davant l'acostament dels presos polítics a presons catalanes, les entitats sobiranistes en reclamen el seu alliberament. És per aquest motiu que han convocat una marxa des de Sant Joan de Vilatorrada fins a la presó de Lledoners, que tindrà lloc aquest dimecres a les set de la tarda, i una concentració a la presó de Puigs de les Basses (Figueres), quan hi arribin Dolors Bassa i Carme Forcadell, previsiblement dijous. La crida l'han fet aquest dimarts a la tarda l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana de Drets Civils, l'entitat que aplega els familiars dels presos polítics

Per altra banda, també han informat que el pròxim dissabte 14 de juliol organitzaran una gran manifestació a Barcelona per exigir-ne l'alliberament. Fins al moment, només se sap que tindrà lloc a la capital catalana. Durant els pròxims dies es coneixeran més detalls.

“No és cap gest polític, és simplement complir allò que fixa la llei”, ha defensat Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, que ha exigit que puguin tornar a casa seva, de la mateixa manera que els exiliats. “Davant d’aquest acostament, la nostra resposta serà exigint el seu alliberament”, ha insistit Mauri.             

Per la seva part, Josep Cruanyes, vicepresident de l’ANC, ha insistit en la mateixa idea. “No només els volem a casa lliures, sinó que volem que s’arxivin totes les actuacions que pesen sobre ells”, ha assegurat Cruanyes, que també ha denunciat la fiança imposada pel jutge Pablo Llarena “per una responsabilitat civil que no existeix”.

Finalment, Alba Puig, de l'ACDC, ha fet una crida a mantenir transitables les carreteres fins a les presons, per a “garantir els trasllats amb total seguretat”. És per això que ha demanat la “col·laboració” dels manifestants.