"Ni desànim ni resignació ni renúncia". Així han reaccionat els presos polítics en saber-se les acusacions de la Fiscalia, que demana 25 anys de presó per Junqueras i entre 16 i 17 per a la resta de presos.

El president d'Òmnum Cultural, Jordi Cuixart, ha estat un dels primers a reaccionar que s'ha preguntat si "algú es pensa que per 17 anys de presó ens faran renunciar als objectius, drets i llibertats nacionals?", al que ha afegit que sí així ho creuen és que "no coneixen Òmnium ni la societat catalana". 

També el conseller empresonat Jordi Turull ha assegurat que les acusacions no són "cap sorpresa" i ha demanat que  no hi hagi "ni desànim ni resignació ni renúncia". 

El vicepresident Oriol Junqueras ha defensat que no es rendiran. "Algú creu que ens rendirem? No ho hem fet mai i no ho farem ara. I no tingueu cap dubte, guanyarem!", ha escrit a Twitter.

Raül Romeva ho ha titllat de "represàlia cap a un ideologia" però ha assegurat que "ens defensarem com si fos un judici". "No renunciarem mai als nostres arguments, ni renunciarem mai al nostre compromís polític", afegeix en un missatge a les xarxes socials.

També Josep Rull ha reaccionat assegurant que "la presó preventiva que ens han imposat durant tants i tants mesos obliga a condemnar-nos" ja que defensa que "ens han de declarar culpables per no avergonyir-se dels seus actes". "Ens han de declarar culpables per no avergonyir-se dels seus actes", ha afegit.

"Hi ha més odi i agressivitat en l'escrit de la Fiscalia que en tot el procés", ha assegurat Jordi Sànchez, que ha defensat que cal donar una "resposta digna i no violenta".

També el conseller Joaquim Forn, que justament aquest divendres fa un any que és a la presó, ha qualificat l'acusació de "duríssima". "No ha canviat ni la meva fortalesa ni Ies meves conviccions. No hem comès cap delicte i ho demostrarem al judici", afegeix.

La Fiscalia ha presentat aquest divendres al matí les peticions d'acusació hi ha demanat 25 anys de presó i inhabilitació per Junqueras, 17 per Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell; 16 per Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa; i 7 per Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. També ha demanat multes de fins a 30.000 euros i inhabilitacions de més d'un any i mig pels membres de la mesa i per l'exdiputada de la CUP Mireia Boya.

Així, Mundó ha agraït el suport: "la certesa de no haver comès els delictes dels que se’ns acusa i el suport de tanta gent, donen molta força. Moltes gràcies per ser-hi sempre!".

Boya també ha reaccionat assegurant que "no es poden empresonar els anhels de llibertat" ni "es pot multar la democràcia". "Els jutjats i condemnats col·lectivament seran ells. Acuseu-los", ha denunciat. 

També Joan Josep Nuet, pel que han imposat una multa de 24.000 euros i un any i quatre mesos d'inhabilitació, ha demanat "als demòcrates que s'adonin que ara el dilema és o república o barbàrie". "No hem de tenir cap dubte que en la lluita antirepressiva hem d'anar plegats", ha assegurat en declaracions a Rac 1.