Els presos i les preses polítiques han escrit una carta conjunta per demanar una mobilització massiva i pacífica. "La mobilització cívica i pacífica ha estat sempre una de les constants vitals del moviment independentista i del republicanisme. Així ho hem fet sempre, des de fa anys, donant exemple arreu, amb mobilitzacions massives que han estat exemplars", han exposat.

"Així ha de seguir sent perquè la nostra és, per damunt de tot, una causa justa i democràtica que s’expressa sempre amb la voluntat de viure i conviure lliurement i pacífica".

La carta, que va signada per Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Oriol Junqueras, assegura que "Catalunya té tot el dret a mobilitzar-se quan ho cregui convenient i a protestar davant un escenari d'involució dels drets i llibertats". "El 21 de desembre o qualsevol altre dia. De fet, la mobilització és imprescindible per avançar i és un dret inalienable en tota la societat", han exposat.

Els presos i les preses polítiques recorden que Catalunya va protagonitzar "l'1 d'octubre una gesta democràtica sense precedents, expressant la seva opinió a les urnes malgrat l'actuació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que va ordenar el govern espanyol del PP". També mencionen a la carta l'actuació policial durant el referèndum i la dels Mossos que "van tenir una actuació modèlica al costat del Govern del país" i "preservant sempre la seguretat ciutadana". "La voluntat del govern espanyol no era pas aquesta, allò que anhelaven era veure la policia de Catalunya pegant ciutadans que únicament volien votar".

Remarquen que "avui com ahir, continuem i continuarem amb la mateixa actitud cívica que ens ha caracteritzat, amb la mateixa voluntat democràtica, amb la mateixa fermesa". "No permetem que ens facin canviar, no caiguem en cap provocació", demanen.

D'aquesta manera, els presos i les preses demanen mobilitzacions pacífiques: "El 21 de desembre, durant el judici que arribarà, davant tota injustícia, fermesa i esperit constructiu, que allí on voldrien veure'ns crispats hi trobin un somriure, el somriure dels que treballen i lluiten per una societat més lliure i més justa, en defensa sempre de la democràcia i pel respecte i atacament a la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya".