Oriol JunquerasJoaquim FornRaül RomevaJordi TurullJosep RullJordi Sànchez i Jordi Cuixart ja són a la presó de Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada. Han arribat al punt de les tres de la tarda després de tres dies de viatge i de parar a fins a tres presons.

Els presos han sortit a les 9 h de la presó de Zuera a Saragossa i han arribat quarts de dues a Brians II. Allà la Guàrdia Civil ha fet el relleu de la custòdia i els Mossos d'Esquadra els han traslladat fins a Lledoners on els han rebut una cinquantena de persones que els esperaven a la porta de la presó.

Trasllat presos a Lledoners Mossos - Sergi Alcàzar0

El comboi, molt més gran que el d'ara fa un any, el 4 de juliol, quan els presos van ser traslladats per primer cop a Catalunya, anava escortat per la BRIMO. Els presos, han arribat dins de dues furgonetes del GEI sense logotipar, una de blanca i una de vermella, on Turull, Rull i Forn, han obert la finestra i han saludat en entrar a la presó de Lledoners.

Arribada presos polítics Lledoners - Sergi Alcàzar

Turull Rull Forn Trasllat Lledoners - Sergi Alcàzar

Turull, Rull i Forn, saludant. Foto Sergi Alcàzar

Segons ha informat la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, "un cop als centres de destí, els presos i preses aniran als respectius mòduls d'ingressos, on seran identificats mitjançant empremta dactilar. Seran sotmesos a una revisió mèdica, podran trucar a les seves famílies i aniran destinats en cel·les individuals als mateixos mòduls on van romandre ingressats des del 4 de juliol del 2018 fins a l'1 de febrer, quan van ser traslladats a Madrid per assistir a les sessions del judici davant el Tribunal Suprem".

Els presos de Lledoners aniran al mòdul 2, mentre que Carme Forcadell i Dolors Bassa aniran als mòduls de dones de Mas d’Enric i Puig de Les Basses respectivament. No passaran la nit als mòduls d'ingressos perquè tornen als respectius centres d'origen. 

Llaços grocs, de nou

La policia ha tallat els accessos al centre penitenciari on només s'hi ha pogut arribar a peu. Fins a la tarda no hi haurà l'acte reivindicatiu organitzat per l'ANC i Òmnium Cultural. Serà a les 22 h quan ja hagi baixat el sol i la temperatura. Es farà a l'esplanada de darrera amb Joan Bonanit.

Trasllat presos a Lledoners Mossos - Sergi Alcàzar0

Entre els que han esperat els presos hi ha el pallasso i regidor de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pessarrodona, que ha denunciat el trasllat de tres dies i la negativa reiterada del Tribunal Suprem de deixar els presos en llibertat fins que no hi hagi sentència ferma: "Estan demostrant que la sentencia serà duríssima però topen amb un poble català tossudament alçat”.

Si portar un nas de pallasso és delicte tot el poble català som delinqüents

Pessarrodona a Lledoners amb nas de pallasso - Sergi Alcàzar

Torra visita els presos

Està prevista la visita del president de la Generalitat a les 17.30 h. Quim Torra visitarà els presos i després atendrà els mitjans de comunicació.

Els presos van sortir dilluns des de Madrid V (Soto del Real), han passat per Madrid III (Valdemoro) i per la presó de Zuera (Saragossa), on han fet nit. Carme Forcadell i Dolors Bassa, en canvi, hi van directament procedents de la presó de Madrid I (Alcalá de Henares). 

Junqueras, Romeva, Turull, Rull, Sànchez i Cuixart tornen a Catalunya després de cinc mesos. Van marxar a Madrid amb motiu del judici l'1 de febrer, just 11 dies abans de la primera sessió. El judici es va acabar el 12 de juny. Forn va ser a Catalunya fa 15 dies. Manuel Marchena el va autoritzar a assistir al ple d'investidura i just l'endemà que s'acabés el judici va arribar a Lledoners per tramitar l'acta de regidor de l'Ajuntament de Barcelona. El Tribunal Suprem, però, no va acceptar que ja es quedés a Catalunya i just després del ple de constitució de l'Ajuntament va iniciar el viatge de nou cap a Soto del Real.