Institucions Penitenciàries ha concedit a l'extresorer del PP Luis Bárcenas dos permisos de sortida de sis dies cadascun, una decisió que encara ha de ser ratificada pel Jutjat de Vigilància Penitenciària, segons han informat a Europa Press fonts penitenciàries. La decisió s'ha adoptat a proposta de la junta de tractament de la presó madrilenya de Soto de Real després que l'extresorer de PP complís una quarta part de la seva condemna, arran de la recent decisió de l'Audiència Nacional d'acumular-li la seva pena.

La decisió de la Junta arriba després que l'Audiència Nacional aprovés l'acumulació de penes per l'extresorer popular. La llei permet que a un intern condemnat per diversos delictes se li acumulin tots ells i només compleixi el triple de la pena fixada pel delicte més greu. El delicte, en el seu cas, amb major pena era de quatre anys, corresponent al blanqueig de capitals. Fent números, això vol dri que només haurà de complir 12 dels 29 anys estipulats. Però encara hem de fer una altra resta: ja n'ha complert quatre com a preventiu i per tant li queden en vuit.

Malgrat aquesta condemna, cal tenir en compte una altra tot i que no s'acabi contemplant. També s'enfronta a cinc anys més pels delictes d'apropiació indeguda, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. L'acompanyen al banc dels acusats l'exgerent del PP Cristóbal Páez i tres responsables de la constructora que va dur a terme les obres de Génova.

La decisió penitenciària arriba justament després de l'aixecada de manta que ha fet Bárcenas. Després de no arribar a una entesa amb els populars, aquest va confessar que darrere de la trama hi havia Mariano Rajoy i va detallar amb nom i cognoms tots els polítics implicats.

Per la seva banda, el PP Ss'enfronta com a organització a una nova condemna com a responsable civil subsidiari dels delictes investigats. En canvi, no s'asseuran al banc dels acusats, però sí al dels testimonis, persones clau com els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy; els exsecretaris generals María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos i Ángel Acebes, o l'expresident del Senat Pío García Escudero, entre altres. No estan acusats, però Bárcenas apuntarà previsiblement contra ells.