El Jutjat d'Instrucció número 8 de Barcelona ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a Óscar Liria (Partit Popular), vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria, que el dimarts va ser detingut per presumptes adjudicacions irregulars en la compra de material sanitari quan ja havia començat la crisi de la Covid-19. Liria i dotze persones més van ser arrestats per la causa batejada amb el nom d'Operació Lúa, incoada pels delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i contra l'administració pública.

Després que la jutgessa prengués declaració als 13 detinguts entre el dimecres i el dijous, la magistrada va acordar presó sense fiança per a Liria i dues persones més que havien estat detingudes, mentre que la resta van quedar en llibertat amb mesures cautelars de retirada de passaport, prohibició de sortida del país i compareixences cada 15 dies al jutjat. De fet, la Fiscalia només va demanar presó per al fins aleshores vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria i els altres dos encausats que també han entrat a presó.

Liria, destituït de la Diputació d'Almeria

El dimarts a la tarda, Javier Aureliano García (PP), president de la Diputació d'Almeria, va comunicar que cessava Óscar Liria de les seves funcions com a vicepresident tercer de l'òrgan. Explicava que es tractava "d'una difícil decisió", però que ho feia per "responsabilitat, transparència i en defensa" de la Diputació.

D'aquesta forma, es posava fi a l'etapa d'Óscar Liria com a vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria. Era l'encarregat de pilotar l'àrea de Foment, Medi Ambient i Aigua de la institució des del 2019, malgrat que era diputat provincial des de l'any 2011.

Detalls de l'Operació Lúa

La Guàrdia Civil va donar a conèixer el dimarts que havia procedit a la detenció de 13 persones per adjudicacions irregulars en l'adquisició de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. El fet és que aquesta investigació es remunta a principis del 2020, quan es coneix l'existència d'una organització criminal vinculada al tràfic de drogues. Es vincula a aquesta organització a un empresari resident a Barcelona, que és qui seria el beneficiari de les adjudicacions irregulars. Paral·lelament, a canvi d'aquesta adjudicació, hi ha indicis que un càrrec públic va rebre comissions.

Entre el dimarts i el dimecres, la Unitat Central Operativa de l'institut armat va practicar una vintena de registres domiciliaris. Aquestes operacions s'han produït en punts geogràfics molt diversos: Almeria, Palma de Mallorca, Múrcia, Barcelona i Girona. Durant aquest procés, els agents van bloquejar i interceptar béns mobles i immobles, així com productes bancaris, per tal d'esclarir els fets.

La Guàrdia Civil assenyala que és "la primera vegada que es detecta un cas d'adjudicacions irregulars per a l'adquisició de material sanitari amb motiu del coronavirus". Els agents també han comptat amb la col·laboració de l'Europol i la Fiscalia Anticorrupció.

 

Imatge principal: Óscar Liria, en una foto d'arxiu. Europa Press.