La Guàrdia Civil ha detingut 11 persones en el marc d'una investigació per presumptes adjudicacions irregulars en la compra de material sanitari. Entre els detinguts, hi ha el vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria, Óscar Liria (Partit Popular), segons avança l'Agència EFE.

Entre aquest dimarts i dimecres, la Unitat Central Operativa de l'institut armat té previst practicar una vintena de registres domiciliaris i seus socials per recavar més informació vinculada a aquesta operació, que ha estat batejada amb el nom de 'Lúa'. Les actuacions, coordinades i ordenades pel Jutjat d'Instrucció número 8 de Barcelona, es concentren a Almeria, Palma de Mallorca, Múrcia, Barcelona i Girona. En aquests punts, s'estan bloquejant i intervenint béns mobles i immobles, així com productes bancaris, per tal d'esclarir els fets. Es preveu que en els propers dies hi hagi més actuacions per garantir l'assegurament de les proves.

Els indicis de les adjudicacions irregulars

La investigació va començar a principis de 2020, quan la Guàrdia Civil va conèixer l'existència d'una organització criminal que estaria vinculada al tràfic de drogues. L'organització es vincula a un empresari resident a Barcelona, que és qui seria el beneficiari de les presumptes adjudicacions irregulars.

Els fets investigats tenen a veure amb la compra de material sanitari en plena pandèmia de la Covid-19 per part de la Diputació d'Almeria a una de les empreses d'aquest empresari. Diversos mitjans indiquen que l'import de l'adquisició d'aquest material és proper als dos milions d'euros. Els indicis apunten al fet que, a canvi d'aquesta adjudicació, un càrrec públic hauria rebut comissions.

En l'operació també participen efectius de Seguretat Ciutadana, Agrupació de Reserva i Seguretat, agents de la Policia Judicial i també hi col·labora la Europol, que ha desplaçat una oficina mòbil per ajudar en la investigació.

La Guàrdia Civil assenyala que "és la primera vegada que es detecta un cas d'adjudicacions irregulars per a l'adquisició de material sanitari amb motiu del coronavirus".

Qui és Óscar Liria

Óscar Liria, detingut en el marc de l'Operació Lúa, és l'actual vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria. En aquesta institució, és el delegat encarregat de l'Àrea de Foment, Medi Ambient i Aigua. És diputat provincial des del 2011 i també és regidor de Medi Ambient i Joventut de l'Ajuntament de Fines des del mateix any.

 

Imatge principal: Óscar Liria, en una imatge d'arxiu. Diputació d'Almeria.