La jutgessa ha decretat presó provisional eludible sota fiança de 10.000 euros per als dos detinguts aquest dimarts pels Mossos d'Esquadra com a suposats autors de l'atac a dos agents motoritzats de la Guàrdia Urbana de Lleida el 16 de febrer, durant la primera nit de protestes a la ciutat per l'empresonament del raper Pablo Hasel. Així mateix, també haurien participat en els aldarulls de les nits del 17, el 20 i el 27 de febrer.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la causa està oberta pels delictes d'atemptat agents de l'autoritat, desordres públics, resistència i desobediència. Els dos joves, de 27 i 28 anys, nacionalitat espanyola i veïns de la capital del Segrià, han declarat aquest dimecres al jutjat de guàrdia de Lleida.

Segons la policia, els detinguts van llençar pedres i llambordes contra línia policial, van crear barricades per dificultar el pas dels vehicles i es van enfrontar amb els agents. En l'atac als dos agents motoritzats de la Urbana, un hauria llençat objectes contra una de les motos i una furgoneta del cos policial, i l'altre hauria llençat un objecte contundent contra un policia que li va impactar al pit causant-li una lesió.

Detencions, pintades i terratrèmol polític

L'empresonament dels manifestants contribuirà a l'increment de la tensió en aquesta zona, on ja hi era força present. Precisament aquest diumenge passat, van aparèixer unes pintades a la seu del PSC de Balaguer reclamant la llibertat de l'artista. La mateixa plataforma que dona suport a Hasél va reivindicar l'acció que va acusar els socialistes de "feixistes".

Aquests dos empresonats se sumen als nou que ja hi havia fins ara, entre els quals s'hi troba un grup d'anarquistes -italians, francesos i catalans- que feia dies que estaven sota la lupa dels Mossos per haver comès, presumptament, l'incendi del furgó de la Guàrdia Urbana a les Rambles de Barcelona.

Pel que fa al total de detinguts a tot Catalunya arran de les protestes, n'hi ha més de 140. Durant la setmana de la sentència del procés es van fer un total de 230 detencions. Més enllà de les detencions, les manifestacions pro-Hasél van desencadenar un terratrèmol polític que han fet que dues de les formacions que negocien formar el nou Govern de la Generalitat, ERC i la CUP, hagin acordat dur a terme una reforma del model d'ordre públic durant aquesta legislatura.