La detenció dels presidents de l'Assemblea Nacional (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, no arribarà al ple de l'Eurocambra. La conferència de presidents del Parlament Europeu ha decidit aquest dijous rebutjar la proposta de celebrar un debat en el ple sobre la detenció.

La iniciativa, que havia estat plantejada pel grup de l'Esquerra Unitària, ha obtingut només el suport dels Verds europeus. Per tant, l'oposició dels principals grups de l'Eurocambra (populars, socialistes i liberals) ha fet caure la proposta.

L'Esquerra Unitària és el grup del qual formen part Izquierda Unida (IU), Podemos i Bildu, i havia proposat fer un debat sobre el tema que portés per títol "Violació dels drets polítics i de les llibertats civils a l'Estat espanyol"Per tirar endavant la proposta calia que s'hi sumessin els socialistes, que han rebutjat la proposta.

La conferència de presidents és l'òrgan que decideix l'ordre del dia de la propera sessió plenària i està formada pel president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, així com pels presidents dels diferents grups parlamentaris que conformen l'hemicicle.

El cas català només ha entrat una vegada al ple de l'Eurocambra i va ser després del referèndum de l'1 d'octubre i de la repressió policial exercida pels cossos de seguretat espanyols. En aquell moment, tots els grups van acceptar portar el tema a debat, encara que els grans grups hi van posar algunes limitacions. Tots els grups van rebutjar la violència policial i van demanar diàleg entre els governs espanyol i català, encara que dins la Constitució.