L'Esquerra Unitària Europea (GUE) ha proposat que se celebri un debat sobre l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en el proper ple del Parlament Europeu, que se celebra la setmana vinent a Estrasburg. Arran d'una proposta d'IU, Podemos i Bildu, el grup parlamentari plantejarà dijous la petició a la Conferència de Presidents, l'òrgan que decideix l'agenda final de la sessió.

Tot i això, perquè el debat tiri endavant cal el suport del grup socialdemòcrata que lidera l'italià Gianni Pittella, i del que forma part el PSOE. Fonts del grup han explicat a l'ACN que encara no s'ha pres cap decisió, però que és "poc probable" que s'accepti. "Esperem que estiguin a l'alçada", ha assegurat l'eurodiputada valenciana Marina Albiol, d'IU.

El debat que proposa la GUE té com a títol Violació dels drets polítics i de les llibertats civils a l'Estat espanyol, tot i que els grups polítics podrien acordar modificar-ne el nom i fer la discussió amb un títol que pogués acceptar tothom. 

"Com quan va començar la legislatura, el PSOE ha de tornar a decidir entre la dreta i l'esquerra. Veurem quin PSOE hi ha, si el que dona suport incondicional al govern de Rajoy a l'Estat, s'enroca en el règim del 78 i compra el discurs nacionalista espanyol, o el que creu que encara hi ha vies per solucionar la situació i es posa del bàndol dels drets fonamentals", ha indicat Albiol en un comunicat. 

Segons Albiol, l'empresonament de Sànchez i Cuixart situa l'Estat "en un moment polític nou". L'eurodiputada valenciana ha lamentat que les institucions de la UE "donen suport al PP" i "segueixen dient que es tracta d'un afer intern", però ha instat a què això canviï.  "Quan es posen dues persones a la presó per convocar manifestacions polítiques, la UE ha d'intervenir", ha afirmat Albiol.