Tots els presidents de la Generalitat i del Parlament, Carles Puigdemont, Artur Mas, Jordi Pujol, José Montilla, Pasqual Maragall, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, han signat un comunicat impulsat pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, on demanen que s'alliberi els presos polítics durant el judici de l'1-O al Suprem.

De fet, els presidents s’adrecen a les defenses dels acusats en el judici de l'1-Operquè incloguin en els seus escrits una apel·lació a les autoritats competents que garanteixi el dret de defensa de les persones que seran jutjades per la causa del procés.

Concretament, els presidents demanen que es considerin mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari de les persones que actualment es pateixen la presó preventiva durant la celebració del judici al Tribunal Suprem.

El comunicat també argumenta que la presó preventiva té unes causes taxades en l'ordenament jurídic espanyol que no sempre s'interpreten en els seus justos límits, fet que la converteix en una pena anticipada. "És un problema generalitzat del sistema penal que vulnera el dret a la llibertat individual i el dret a la presumpció d'innocència; contribueix, a més, a la saturació els centres penitenciaris, i, finalment, pot entorpir el dret de defensa", asseguren en el text.

Pel que fa al dret de defensa, el text enviat al Tribunal Suprem destaca que és un dret fonamental en un estat de dret democràtic i "qualsevol persona acusada ha de poder disposar de mitjans adequats per exercir aquest dret de manera efectiva", així com les condicions materials adequades, molt en especial durant la celebració del judici oral. a més, el comunicat també recorda que Tribunal Europeu de Drets Humans ho ha manifestat ja en diverses ocasions.

Davant l’avís del trasllat dels presos a presons de Madrid, el comunicat constata que qualsevol dels centres és a més d'una hora de distància de la seu de l'Audiència Nacional i dels seus calabossos, on hauran de ser transferides en vehicles policials de custòdia abans d'acudir cada dia a la sala de vistes del Tribunal Suprem.

Finalment, tots els presidents asseguren que "si es manté la situació de privació de llibertat d'aquestes persones es produiran llargs trasllats al lloc de les vistes des de i cap al centre penitenciari i la seva permanència en dependències judicials alienes al Tribunal Suprem" i que tot això pot dificultar el contacte continu dels presos amb els seus advocats i limitar la seva participació en la seva pròpia defensa. També s'apunta que els trasllats diaris es poden allargar durant uns quants mesos "la qual cosa significa una penositat innecessària afegida a les finalitats de la presó provisional".