Ho farà "en temps i forma". El president del Constitucional, Pedro González-Trevijano, ha afirmat que el tribunal de garanties resoldrà amb diligència les recusacions que Carles Puigdemont, Quim Torra i Oriol Junqueras han presentat contra els magistrats Enrique Arnaldo i Concepción Espejel per manca d'imparcialitat. Així, ha promès que es resoldran de manera "diligent i rigorosa", tot i que ha evitat valorar les recusacions.

González-Trevijano ha participat en l'acte institucional del 43 aniversari de la Constitució, on ha afegit que el clima en el TC és "raonablement bo". "Tenim el convenciment de provar de satisfer tres reptes: que totes les sensibilitats estiguin representades, consensuar sentències importants que estan sobre la taula (i que no es poden dilatar) i aconseguir millorar la comunicació dels actes del TC amb el món de la premsa", ha explicat.

El sentiment constitucional

El president del tribunal ha insistit en el fet que hi ha "moltes i molt bones raons" per celebrar l'aniversari de la Constitució, però ha afirmat que cal "desenvolupar el sentiment constitucional de proximitat". Quelcom que ha justificat recordant que "els constituents de Cadis argumentaven que els espanyols havien de ser fidels a la Constitució, i que la Constitució s'havia d'ensenyar a les escoles i establiments militars". "Aquest és el repte dels temps presents i el que hem d'impulsar en temps futurs", ha assegurat.

González-Trevijano també ha parlat sobre una possible reforma de la Carta Magna: "Quan s'insta a un procés de reforma de la Constitució, els catedràtics de dret constitucional actuen en un context previ per trobar un moment de distensió política". Una distensió política que, segons el president del TC, ara per ara no existeix. Aleshores, ha afirmat que per poder fer la reforma cal "saber què s'elegeix, per què es modifica i amb quins criteris".

L'efecte de les recusacions

Pel que fa a les recusacions, la seva acceptació embarrancaria la tramitació i resolució dels recursos que hi ha presentats davant del TC a causa de la manca de quòrum per resoldre's. I és que ja hi ha dos magistrats del tribunal que van optar per inhibir-se de qualsevol qüestió relacionada amb el procés i els líders independentistes: Antonio Narváez i Cándido Conde Pumpido.

Segons la llei, per adoptar qualsevol mena d'acord és necessari que estiguin presents almenys dos terços dels membres que "en cada moment el componguin". Actualment, són onze els membres actius del Constitucional (el magistrat Alfredo Montoya es troba de baixa per un ictus que va patir a l'agost). En aquest context, el mínim requerit per la llei són vuit. Si Arnaldo i Espejel són recusats, i comptant els dos magistrats que s'han inhibit, només n'hi hauria set: el quòrum quedaria per sota dels dos terços determinats per la norma

 

Imatge principal: El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, en l'acte institucional del dia de la Constitució / Efe