El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar el passat dilluns dia 6 de novembre una declaració en contra d'una futura llei d'amnistia. La declaració es va aprovar gràcies a la força dels vocals conservadors i la votació es va resoldre amb 9 vots a favor i 5 en contra. El president del CGPJ, Vicente Guilarte, va emetre un vot en blanc, i ha signat aquest dimecres una “explicació” sobre la decisió. En aquest text, Guilarte expressa la “preocupació” per la despenalització del procés que negocien des de fa setmanes el PSOE i les formacions independentistes, però considera “prematura” la declaració contra l'amnistia aprovada gràcies als vots dels vocals conservadors, escollits pel Partit Popular.

Dos dies després de la votació, el president signa aquest escrit on afirma que "és desitjable la manca d'ingerència d'altres poders en allò que resulta ser activitat jurisdiccional" i també reivindica que és desitjable que des del CGPJ s'eviti "la ingerència en l'activitat política". A parer seu, fins que la hipotètica decisió sobre l'amnistia no quedi reflectida en una proposició de llei és "prematur" un pronunciament del CGPJ.

El president del poder judicial considera que el Ple del CGPJ està "plenament legitimat" per valorar 
qüestions que es considerin vinculades amb l'activitat dels òrgans jurisdiccionals, "com en altres ocasions ja ha esdevingut". Per altra banda, però no creu que sigui el moment de fer-ho, encara, i demana esperar que hi hagi una proposició de llei. "És desitjable la falta d'ingerència d'altres poders en el que resulta ser activitat jurisdiccional i, paral·lelament, ho és també el que des del CGPJ evitem la ingerència en l'activitat política. Al dia d'avui entenc que mentre no es plasmi la hipotètica decisió sobre l'amnistia en un Avantprojecte o Proposició de llei és prematur un pronunciament del CGPJ, perquè la seva intervenció pogués entendre's com la d'un subjecte actiu del debat polític", resa l'explicació signada aquest dimecres per Guilarte.

El CGPJ aprova una declaració conjunta contra l'amnistia gràcies a la força dels vocals conservadors

La cúpula del poder judicial espanyol va aprovar aquest dilluns una declaració institucional contra l'amnistia. Amb nou vots a favor, cinc en contra i un vot en blanc, la resolució impulsada per vuit vocals de la majoria conservadora va prosperar. La resolució es va poder aprovar per l’absència del vocal progressista Álvaro Cuesta a la reunió extraordinària que es va celebrar aquest dilluns; va complir la seva amenaça i no s'hi va presentar. Cal tenir en compte que aquest pronunciament forçat per magistrats col·locats pel PP es produeix quan encara no tenen a les seves mans cap llei d'amnistia, perquè aquesta encara no ha estat pactada de forma definitiva entre el PSOE i Junts per Catalunya; ni tan sols s'ha presentat al Congrés dels Diputats cap proposició de llei per tirar-la endavant. És un dels aspectes que el president de l'òrgan ha destacat en la seva explicació aquest dimecres.