El vocal progressista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Álvaro Cuesta, ha instat a la cancel·lació del ple extraordinari programat per a aquest dilluns pel president de l'òrgan, Vicente Guilarte, que tenia com a objectiu debatre una proposta de declaració institucional en contra de l'amnistia. Cuesta ha destacat que aquesta convocatòria és "manifestament il·legal" i, en un comunicat, ha anunciat la seva decisió de no assistir en cas que el ple s'acabi celebrant, considerant-lo "contrari a l'ordenament jurídic i a les funcions constitucionals" del CGPJ. En les seves declaracions, Cuesta ha deixat clar que no desitja contribuir a la "indignitat i al desprestigi" que els vocals, escollits per les Corts el 2013, siguin considerats revoltats contra les iniciatives del Parlament llegítimament escollit el 23 de juliol de 2023.

A més, ha expressat la seva preocupació per la possibilitat que s'associïn els seus noms amb decisions que danyin la reputació del CGPJ, atès que aquest òrgan ja ha excedit el seu mandat i continua en funcions. També ha advertit que la convocatòria de Guilarte és "improcedent i il·legal" perquè no compleix els requisits establerts a l'article 600.2 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ). Aquest article estableix que una sessió extraordinària només pot dur-se a terme per a l'exercici de certes competències enumerades a l'article 599.

Cuesta ha recordat que entre aquestes competències no s'inclouen qüestions com "informar sobre proposicions de llei eventuals o desconegudes, pactes polítics, o altres iniciatives legislatives o parlamentàries dels grups, intencions o programes de Govern o investidura, ni l'aprovació de proclames o declaracions polítiques partidàries". A més, ha ressaltat que la convocatòria del ple és contrària a la legalitat per interferir en l'autonomia del parlament i les disposicions constitucionals relacionades amb el procés d'investidura del president del govern espanyol. Segons l'opinió de Cuesta, aquesta sessió podria portar el CGPJ a una confrontació institucional deslleial amb el president de l'executiu, els Grups Parlamentaris i el Congrés dels Diputats. El vocal progressista també ha qüestionat la proclama proposada pel CGPJ, ja que considera que suposaria una "molt greu irresponsabilitat" que podria fomentar la crispació política, social o institucional, generant alarma social, atacs a les institucions democràtiques o desordres públics.

El president del CGPJ convoca un ple extraordinari per l'amnistia, forçat pels magistrats conservadors

El president en substitució del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el vocal Vicente Guilarte, va convocar dijous un ple extraordinari per aquest dilluns a les 7 de la tarda, forçat pels 8 magistrats conservadors davant el possible acord del PSOE amb ERC i Junts per l'amnistia de totes les causes relacionades amb el procés de Catalunya. Els vocals progressistes de l'òrgan de govern dels jutges, han qualificat la pressió dels seus col·legues com "una ingerència intolerable" i un "cop d'estat en toga".

S'indica que la convocatòria es produeix a petició dels vocals Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya, José María Macías, Nuria Díaz i Ángeles Carmona, que aquest dijous al matí van registrar un escrit en el qual sol·liciten la celebració de la reunió perquè el CGPJ debati i, si és el cas, adopti una declaració institucional en relació amb l'eventual amnistia dels delictes comesos en el procés d'independència a Catalunya. Són magistrats i juristes nomenats pel PP i amb el mandat caducat des de fa cinc anys.