La cúpula del poder judicial espanyol —dividit i caducat des de fa cinc anys— ha aprovat aquest dilluns una declaració institucional contra l'amnistia. Amb nou vots a favor, cinc en contra i un vot en blanc, la resolució impulsada per vuit vocals de la majoria conservadora ha prosperat. Això es deu a l’absència del vocal progressista Álvaro Cuesta a la reunió extraordinària que se celebra aquest dilluns; ha complert la seva amenaça i no s'hi ha presentat. Cal tenir en compte que aquest pronunciament forçat per magistrats col·locats pel PP es produeix quan encara no tenen a les seves mans cap llei d'amnistia, perquè aquesta encara no ha estat pactada de forma definitiva entre el PSOE i Junts per Catalunya; ni tan sols s'ha presentat al Congrés dels Diputats cap proposició de llei per tirar-la endavant. 

El ple extraordinari celebrat aquest dilluns va ser forçat per 8 dels 10 vocals conservadors que formen part del Consell General del Poder Judicial. La branca de magistrats col·locats pel PP a la cúpula judicial és superior a la progressista, que compta amb només 6 vocals. És a dir, n'hi ha 16 en total i la majoria s'aconsegueix amb 9 vots. Els vuit vocals impulsors de la iniciativa estaven pendents de què farien els seus dos companys conservadors a la votació: el vocal Wenceslao Olea i el president interí del CGPJ, Vicente Guilarte. Tal com confirmen a ElNacional.cat fonts de la cúpula judicial, Olea ha estat el vocal que s'ha sumat a l'aquelarre contra l'amnistia. Ara bé, amb l'absència de Cuesta, els 16 vocals han passat a ser 15, de manera que amb els vots dels vuit impulsors de la declaració ja haguessin aconseguit la majoria, sense necessitat del novè vot. 

Al cap i a la fi, el resultat de la reunió del CGPJ d'aquest dilluns són bones notícies pel PP, a causa de la majoria conservadora que hi ha actualment a la cúpula judicial. És per això que el partit d’Alberto Núñez Feijóo no té gens d'interès per renovar el Consell General del Poder Judicial, caducat des de fa cinc anys. La Comissió Europea ha estirat les orelles a Espanya per no renovar la cúpula judicial, i Pedro Sánchez ha instat diverses vegades els populars a seure i negociar una renovació d'aquesta institució; sense èxit.

 

La declaració contra l'amnistia

Què deien els vuit vocals conservadors impulsors d'aquesta declaració contra l'amnistia? El text aprovat aquest dilluns mostra, principalment, la seva "preocupació i desolació intensa" per la "degradació" que suposaria una llei d'amnistia a independentistes. "Confondre l'interès d'Espanya amb l'interès del president del govern en funcions per evitar la formació hipotètica de governs de partits d'una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l'alternança política", asseveren els conservadors del CGPJ. 

"Utilitzar la promulgació d'una llei singular per envair competències pròpies del Poder Judicial com a mitjà de negociació política constitueix una perversió del règim constitucional", afegeixen també els magistrats del CGPJ. Els vocals apunten que "no és compatible amb el principi d'estat de dret" que els responsables polítics "quedin exempts de respondre dels seus delictes davant els tribunals perquè un aspirant a president del govern pugui aconseguir el benefici personal i polític d'impedir el govern d'altres forces polítiques".

 

L'absència d'Álvaro Cuesta

El vocal progressista Álvaro Cuesta va demanar la setmana passada la cancel·lació del ple extraordinari programat per a aquest dilluns. El magistrat progressista va destacar que aquesta convocatòria era "manifestament il·legal" i, en un comunicat, ja va anunciar la decisió de no assistir en cas que el ple s'acabés celebrant, considerant-lo "contrari a l'ordenament jurídic i a les funcions constitucionals" del CGPJ. En les seves declaracions, deixava clar que no desitja contribuir a la "indignitat i al desprestigi" que un seguit de vocals amb el mandat caducat siguin considerats revoltats contra les iniciatives del parlament legítimament escollit a les eleccions del 23-J.