Creix la tensió diplomàtica entre els governs d'Espanya i Bèlgica. El president del parlament de Flandes, Jan Peumans, ha replicat al govern espanyol que la seva carta a l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, és "legítima".

En un comunicat emès després que el ministeri d'Afers Estrangers espanyol es queixés a Bèlgica per la missiva de Peumans, on descrivia com un "acte malvat" empresonar polítics, el dirigent flamenc ha insistit que "manté el seu punt de vista". "És inacceptable que hi hagi polítics empresonats", ha insistit Peumans.

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha convocat aquest dimecres l'ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, en transcendir el contingut de la carta de Peumans a Forcadell.  L'encarregat de negocis de l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica, Jorge Notivol, ha dirigit una carta de protesta a Peumans en la qual titlla de gest "francament hostil" la missiva del president del Parlament flamenc a Forcadell, empresonada al centre penitenciari Mas d'Enric pel cas 1-O. 

Resolució del parlament flamenc

En resposta a Madrid, Peumans ha remarcat que tot i que va enviar la carta "a títol personal", l'escrit es basava en una resolució de la cambra aprovada el 4 d'octubre del 2017 on els diputats flamencs apel·laven amb "unanimitat" pel "diàleg entre les autoritats catalanes i les espanyoles".

El president de la cambra flamenca també ha explicat que el govern espanyol li va escriure una carta de queixa pel seu escrit a Carme Forcadell, i el va acusar de "no respectar la separació de poders".

Peumans ha respost que "un tribunal alemany ja ha jutjat que l'acusació de rebel·lió i pertorbació de l'ordre púbic no és aplicable en aquest cas". Per això, veu "inacceptable que hi hagi polítics empresonats des de fa gairebé un any sota la base d'aquesta acusació".

Peumans ha expressat diversos cops el seu suport i solidaritat amb els presos polítics catalans i els exiliats. El president Carles Puigdemont i els seus consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig estan exiliats a Bèlgica. El desembre passat, Peumans va participar a Brussel·les a la concentració que va portar a la capital belga centenars de milers de catalans. 

Imatge: La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, i la presidenta de l’Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones, el novembre del 2016.