El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha carregat contra el rei emèrit, Joan Carles I, i l'ha relacionat amb VOX: "Usa les influències per enriquir-se".

López Obrador ha dedicat les seves pitjors paraules per VOX en la seva visita al partit ultradretà mexicà PAN (Partido Acción Nacional) i ha relacionat el partit liderat per Santiago Abascal amb el franquisme i les corrupteles del rei emèrit. "Són ultraconservadors, feixistes, classistes, racistes i corruptes", assegura.

Vídeo de López Obrador contra VOX i el rei emèrit. - Capital 21

El president de Mèxic també ha sucat el pa en els tripijocs de Joan Carles I: "Hi ha tot un escàndol que té a veure amb el rei, sobre la utilització d'influències per treure rèdit en el personal, per enriquir-se". López Obrador també afirma que VOX i Joan Carles I són "un rebrot del franquisme" i que el partit d'Abascal són "quasi feixistes".

Abascal respon

Abascal no ha trigat a replicar al president de Mèxic. A cop de tuit l'ha titllat de "tirà" i l'ha acusat de "protegir a narcos". El president de VOX també ha assegurat que López Obrador "impedeix la causa a favor de la llibertat, els drets i la prosperitat de les nacions".

Abascal

La Fiscalia contra Joan Carles I

La Fiscalia del Tribunal Suprem ho té clar, el rei emèrit Joan Carles I va reunir la seva fortuna gràcies a "comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva tasca d'intermediari en negocis empresarials internacionals".

El Mundo ha tingut accés a la comissió rogatòria que el tinent fiscal del Suprem, Juan Ignacio Campos, va entregar a les autoritats suïsses. Una comissió rogatòria serveix per sol·licitar a les autoritats d'altres països documentació i informació sobre béns i fons d'una persona física o jurídica.

Joan Carles I / ACNJoan Carles I. - ACN

En aquesta comissió, el ministeri públic (Fiscalia) es pronuncia per primer cop sobre l'origen de la gran quantitat de diners que Joan Carles I ha estat ocultant durant les darreres dècades.

Els delictes de l'emèrit

Campos i el seu equip de fiscals asseguren que tenen proves que els diners que s'investiguen de l'emèrit "són de procedència il·lícita". Així doncs, amb aquests indicis, poden observar la comissió de quatre delictes: "blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències".

Tenint tota aquesta informació, explica El Mundo, el tinent fiscal del Suprem va sol·licitar a Suïssa, el passat mes de febrer, informació de tots els comptes que la Fundació Zagatka té al país. Aquesta entitat, propietat del cosí de l'emèrit, Álvaro de Orleans, s'encarregava de pagar despeses personals de Joan Carles I a través de dipòsits oberts en bancs com el Credit Suisse o Lombard Odier.

Imatge principal: Captura de la intervenció de López Obrador sobre Vox i el rei emèrit