El líder de Vox, Santiago Abascal, ha demanat aquest dilluns que els serveis secrets i de seguretat espanyols analitzin "amb moltíssima cura" els ciutadans afganesos arribats a Espanya en l'operatiu d'evacuació de Kabul per evitar que hi pogués haver membres de cèl·lules terroristes. A més, ha advertit que Europa cometria un "suïcidi" convertint-se en lloc d'acollida de "tot Afganistan o tot Àfrica".

El president de Vox ha centrat en la immigració una part important de la seva roda de premsa d'inici del curs polític i, en concret, en la situació de l'Afganistan després de la presa de Kabul per part dels talibans.

Abascal ha assegurat que Vox va ser el primer partit en demanar que s'ajudés a sortir del país als col·laboradors d'Espanya, però això no vol dir que siguin uns "incauts" i ha demanat que ara s'investigui els arribats per evitar que hi pugui haver entre ells membres de l'Estat Islàmic.

A més, ha afirmat que Europa no pot ser la destinació principal ni acollir "el gruix" dels refugiats afganesos, que creu que han de tenir com a destí "els països musulmans rics i limítrofs". "Europa no té el deure moral d'acollir a tot Afganistan ni tot Àfrica, això ens condueix al suïcidi en termes culturals, de seguretat i econòmics", ha reivindicat.

El líder de Vox ha mostrat el seu "reconeixement i gratitud" a tot el personal --militars, policies, guàrdies civils i diplomàtics-- que va participar en l'operatiu d'evacuació de l'Afganistan, però ha denunciat la "vergonya i hipocresia" del govern espanyol, que va acudir "rabent i veloç" a fotografiar-se amb els "herois" mentre manté acords amb els qui "humilien" les forces de seguretat.

"Cacics autonòmics"

I també ha inclòs en les seves crítiques als "cacics autonòmics" i ha censurat que s'ofereixi als refugiats "el que no podem donar als ciutadans espanyols", assenyalant a les persones en atur o l'encariment de l'energia.

En aquest sentit, ha recordat l'arribada d'immigrants il·legals a les costes de les Canàries i Andalusia, a més de les entrades a través de les fronteres de Ceuta i Melilla. I ha acusat PP i PSOE de "col·laborar" amb aquesta "invasió migratòria", oferint els qui arriben a Espanya "els ajuts que moltes vegades no arriben als ciutadans espanyols".

Per polítiques com a aquesta, que suposen una "autèntica crida" a la immigració massiva, "hem trencat tot contacte" amb el Govern de la Junta d'Andalusia ha assenyalat Abascal, que ha exigit al president andalús, Juan Manuel Moreno, el compliment de l'acord d'investidura amb Vox. "O compleix el pacte o convoca eleccions", ha postil·lat.

"El PP d'Andalusia s'ha sumat a l'efecte crida oferint pagues als menors fins als 25 anys", ha agregat, i ha subratllat que amb Vox no comptin per a això, perquè volem evitar un risc per als espanyols en matèria de seguretat.

 

Imatge principal: El líder de Vox, Santiago Abascal / Foto: Jesús Hellín (Europa Press)