“Qui va actuar correctament durant el procés?”, es pregunta Vicente Guilarte, president del Consell General del Poder Judicial. I ell mateix respon: “Correctament, van actuar els jutges, no se’ls pot convertir en els dolents del sistema, al contrari. Sempre han actuat d’acord amb la més absoluta legalitat”. Ha sigut la defensa fèrria que ha fet dels magistrats el president interí del CGPJ, que ha exhortat que “no es canviï el relat” i ha assegurat que “ningú dubta de la coherència i la seguretat” amb la qual es va actuar tant en els anys àlgids del procés com en l’actualitat. En un esmorzar informatiu a Nueva Economía Fórum, s’ha desfet en elogis cap a Manuel Marchena, el jutge del judici del procés al Tribunal Suprem: “L’Estat es va posar a les seves mans i va respondre amb una fidelitat al principi de legalitat que hem de continuar posant en valor perquè a vegades s’oblida. Ningú com ell va actuar al servei públic de la Justícia”. En la seva intervenció, Guilarte ha reprovat que últimament es vol “alterar i pertorbar” el relat del que va passar en aquell judici.

Durant el seu discurs, ha evitat valorar la constitucionalitat de l’amnistia, al·legant que és una qüestió que és competència del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Ara bé, sí que ha apuntat que no li sembla adequada la justificació de l’amnistia, donat que “implica el canvi del relat” i dir que “els dolents ara són bons i els bons són dolents”. També ha sostingut que, en el futur, es valoraran “els rèdits o descrèdit polític que tingui” i que les urnes valoraran el seu ús “com a instrument d’acció política”.

Vicente Guilarte ha reiterat les peticions als diputats que cessin les crítiques contra els jutges i ha tornat a oposar-se frontalment a les acusacions de lawfare: “En els últims temps, s’ha produït un atac relativament intens amb aquesta paraula, no sé com es diu… lawfare. Calia fer-hi front i he sortit totes les vegades que he pogut amb aquella frase de «deixi’ns en pau». Com aquella altra de «¿Por qué no se calla?». Ha tingut un cert eco, però era molt real”.

 

Sobre el revés de Suïssa a García-Castellón pel Tsunami: “És un cas Falciani”

Preguntat per la decisió de Suïssa de no col·laborar en la investigació del cas Tsunami, ha enviat pilotes fora i ha respost que “els tribunals ho hauran de valorar” i seria una “imprudència” pronunciar-se sobre quelcom que no coneix gaire. Ara bé, ho ha relacionat amb factures del passat entre Espanya i el país helvètic: “Jo crec que és un cas Falciani; com que no el vam enviar a Suïssa, nosaltres tampoc deixem que ens enviïn res”.

Hervé Falciani és un exempleat del banc HSBC. L’Audiència Nacional va rebutjar el 2018 extradir-lo a Suïssa, que el reclamava per complir cinc anys de presó per haver filtrat dades bancàries, al·legant que els fets pels quals es va demanar l’entrega eren els mateixos pels quals ja s’havia denegat la seva extradició el 2012.

Guilarte amenaça de dimitir si el PP i el PSOE no acorden la renovació del CGPJ

Pel que fa a la renovació del CGPJ, pendent des de fa més de cinc anys, Vicente Guilarte ha reiterat el seu desig perquè la renovació del CGPJ es produeixi aviat i ha expressat que confia en els actuals interlocutors, però confia “menys en l’estranger”, en referència a la intermediació de la Comissió Europea entre Félix Bolaños i Esteban González Pons. Guilarte ha tornat a dir obertament que dimitirà si la negociació entre el PP i el PSOE no prospera: “Jo me n’aniria discretament, crec que he complert el meu paper. No tinc la sensació de capità que abandona el vaixell, sinó d’un grumet que abandona la nau. No m’agrada ser joguina d’alguna cosa que no controlo”.

L’actual president del CGPJ ha apuntat que la “percepció de degradació” no és culpa seva, sinó dels que haurien d’actuar per afavorir la renovació, i no ha volgut posicionar-se a favor de la proposta del PP o del PSOE, però sí que ha defensat que “si s’objectiven els nomenaments principals, el desig de cooptació que puguin tenir uns o altres es dilueix”. També ha fet autocrítica pel fet que els magistrats del CGPJ quedin encaixats “genèticament” en l’etiqueta de conservadors o progressistes.

Manuel Marchena: “Soscavar el Poder Judicial portaria unes conseqüències impensables”

Manuel Marchena ha sigut l’encarregat de presentar Vicente Guilarte. En el seu breu discurs, ha mostrat la seva preocupació per si la “situació de mort tautològica del Consell General del Poder Judicial” és “l’excusa per dinamitar el sistema i abordar un salt al buit” com el que representaria fragmentar el Poder Judicial i fer “un mosaic territorial que distribuís el que els constituents van voler que fos un únic Poder Judicial”. “Soscavar el Poder Judicial ens podria portar unes conseqüències impensables”, ha proclamat. Marchena també ha sostingut que el CGPJ és “un bé constitucional que no té alternativa” i ha demanat deixar “de fer responsables als vocals de la situació política de desacord”, argüint que els responsables són els partits polítics, que són els que “s’han de posar d’acord”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!