Una altra vegada, no hi ha hagut acord. Félix Bolaños, per part del PSOE, i Esteban González Pons, per part del PP, han abandonat aquest dilluns la Comissió Europea sense pacte. El Consell General del Poder Judicial continuarà caducat fins almenys d'aquí a un mes, perquè les dues parts han acordat citar-se novament a Brussel·les la primera quinzena del mes de març. El PP manté ferma la seva exigència: que la renovació dels membres d’aquest organisme es faci alhora que la reforma de la llei que ha de canviar el mètode per escollir els vocals de l’òrgan de govern dels jutges. “No podem consentir un CGPJ en el qual els jutges no escullin els jutges”, ha manifestat el popular Esteban González Pons a la sortida de la reunió. 

Per la seva banda, Félix Bolaños ha insistit que cal primer renovar els membres de l'òrgan de govern dels jutges espanyols i després, en tot cas, "iniciar converses per millorar el model en la mesura del possible". "Cal fer-ho immediatament", ha dit. Ha estat més contundent aquesta vegada que fa un mes, quan va sortir de la primera reunió recordant que aquesta és "l'última oportunitat" que tenen PP i PSOE per posar-se d'acord, però mostrant-se alhora més optimista que aquest dilluns. "La situació institucional és molt delicada, no només pel servei públic de la justícia, sinó perquè el Consell s'ha de renovar pel seu funcionament normal", ha afegit. Així, ha volgut agrair al comissari de Justícia, Didier Reynders, el seu paper com a mediador, pel seu "esforç perquè ens entenguem". 

Esteban González Pons, paral·lelament, ha lamentat que les dues parts "avancen", però "massa lentament". Cap de les dues parts ha volgut explicar en quin sentit es produeixen aquests avançaments. A banda, la Comissió Europea deixa clar que aquests contactes van enfocats únicament a resoldre el problema del CGPJ, i en cap cas a pronunciar-se sobre una llei d'amnistia que encara s'està desenvolupant. 

 

L'únic punt en el qual el PP i la Comissió Europea coincideixen és en haver de reformar el mètode d'elecció dels vocals del CGPJ. Però els populars no respecten el criteri europeu: Brussel·les sosté que és senzill, ràpid i urgent renovar els membres del CGPJ; i després, en tot cas, abordar la reforma del sistema. El passat mes de gener, després de la primera reunió, el comissari europeu Didier Reynders, mediador en aquestes negociacions, va donar el seu punt de vista.

En una carta, va recordar a PP i PSOE "la importància d'establir un diàleg constructiu" i la necessitat de "procedir a la renovació del Consell General del Poder Judicial amb caràcter prioritari i iniciar, immediatament després de la renovació, un procés amb vista a adaptar el nomenament dels seus jutges-membres, tenint en compte els estàndards europeus relatius als Consells del Poder Judicial".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!