Les coses es dificulten en la croada del jutge Manuel García-Castellón en el cas Tsunami. La justícia suïssa qüestiona la investigació per terrorisme que el jutge espanyol impulsa des d'Espanya contra 12 persones, entre elles Carles Puigdemont i Marta Rovira, i per la qual necessitava la col·laboració de les autoritats de Suïssa, segons ha avançat aquest dimarts El País i ha confirmat ElNacional.cat. Ara, l'Oficina Federal de Justícia, dependent del Ministeri de Justícia suís, ha suspès la comissió rogatòria cursada el novembre passat per García-Castellón, en la qual demana que se li faciliti la localització de Marta Rovira. Les autoritats suïsses adverteixen del possible "caràcter polític" de la investigació de Tsunami, motiu pel qual la seva llei els prohibeix la col·laboració amb altres estats, i recorden al jutge que ja li ho van dir el 2020. A més, expressament demanen al magistrat que els "ampliï informació" sobre la llei d'amnistia que ara es tramita per a "diversos separatistes catalans", i les conseqüències d'aquesta llei en els membres de Tsunami i en concret a Rovira, de la qual indica que "no es deixa clar" la seva pertinença a aquesta plataforma.

A més, la mateixa oficina també es nega a informar sobre el compte bancari que suposadament es va fer servir per finançar les mobilitzacions de protesta que va organitzar Tsunami Democràtic el 2019. Les autoritats suïsses recorden que ja van denegar aquesta petició en la seva resposta de la comissió rogatòria de 2020, perquè no van veure indicis de terrorisme. A més, pregunten al jutge perquè els demana informació del compte fins al juny de 2020, si les mobilitzacions van ser a finals del 2019.

Suïssa retreu al jutge tant que sol·liciti la informació bancària que ja va ser negada en el seu moment per manca d'indicis, com el parador de Marta Rovira. Sobre aquesta darrera petició, la resposta suïssa afirma que no entenen la demanda, tenint en compte que localitzar-la es podria dur a terme "mitjançant el procediment simplificat de cooperació policial"; i desconeix "quina finalitat es persegueix amb aquesta localització".

Es demanen detalls

"Ens agradaria saber la relació exacta entre Marta Rovira, objecte tant de la investigació penal com d'una de les mesures d'assistència mútua, i les manifestacions als dos aeroports esmentats (el Prat i Barajas) que constitueixen els fets descrits a la comissió rogatòria; en altres paraules, és important destacar la implicació precisa de la senyora Rovira en aquestes manifestacions, i més concretament en les accions empreses contra els funcionaris espanyols i saquejos comesos en aquest context", afirmen les autoritats suïsses en la resposta al jutge espanyol.

Cal recordar, que el jutge García-Castellón no diu res sobre la presumpta implicació de Rovira a les manifestacions d'aquests aeroports a l'exposició raonada que va enviar al Tribunal Suprem (TS) per justificar que aquest tribunal el deixes assumir la investigació del cas Tsunami. En aquella exposició raonada, el jutge va reunir indicis tan dispersos com una reunió que Rovira va tenir a Ginebra, però ignorant el contingut d'aquesta, o el fet que Rovira "va ser la més ràpida a tuitar el primer missatge de Tsunami". 

La manca d'explicacions en les peticions de García-Castellón a les autoritats suïsses no són suficients, ja que l'Oficina Federal de Justícia suïssa considera que "no és clara la pertinença" de Rovira a Tsunami Democràtic. A més, pregunta quins efectes podrà tenir la futura llei d'amnistia en aquest cas. 

Una causa política 

En el text de l'Oficina Federal de Justícia apunta que la investigació és de "caràcter polític" i d'aquí les seves reticències a col·laborar. El marcat caràcter polític de les accions de García-Castellón es pot veure en el mateix fet de com va reactivar la causa de Tsunami Democràtic en plenes negociacions per l'amnistia. És més, just va imputar Rovira i Puigdemont el dia que es va anunciar l'acord per l'amnistia. No només va revifar una causa que estava congelada, sinó que ho fa fer enarborant l'acusació de terrorisme, que podria deixar els acusats al marge de l'amnistia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!