Continuen arribant reaccions sobre la causa del Tribunal de Comptes contra excàrrecs del Govern. Aquest divendres, la junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha manifestat en un comunicat una "gran preocupació per la situació en què es troben els col·legiats i col·legiades, així com la resta de persones, per la causa oberta pel Tribunal de Comptes per les despeses dedicades del 2011 al 2017 a l'acció exterior".

El 23 d'abril d'aquest any, el Tribunal de Comptes va citar una trentena de dirigents polítics, entre els quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras,  per l'acció exterior del Govern els anys previs al referèndum de l'1-O. El pròxim 29 de juny, els representants legal dels citats hauran de comparèixer davant la seu del Tribunal a Madrid. 

La causa del Tribunal de Comptes

A principis de febrer, el Tribunal de Comptes va posar l'ull en l'acció exterior del Govern durant els anys entre 2011 i 2017. En concret, l'informe arribava a parlar de fins a 35 milions en presumptes despeses irregulars relacionades amb la projecció exterior del procés independentista i l'organització del referèndum.

El mes passat es va saber que el mateix tribunal responsabilitzava personalment de la despesa a una trentena d'alts càrrecs del Govern i els reclamava només per la feina del Diplocat es reclamen més de 4 milions d'euros. Entre les persones citades, hi destaquen els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i molts altres exconsellers com Raül Romeva, Jordi Turull i Andreu Mas-Colell.

Davant aquesta situació per la qual diverses veus han expressat una gran preocupació, des del Col·legi d'Economistes apel·len al diàleg "per superar aquesta etapa i obrir un temps de raó i d'entesa". 

Solidaritat amb els encausats pel Tribunal de Comptes

Quan queden gairebé 10 dies per les compareixences del 29 i 30 de juny, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha denunciat aquest divendres la repressió i persecució política de l'Estat que es viu a Catalunya els últims anys arran del procés recordant els casos d'Andreu Mas-ColellOriol Junqueras, tots dos predecessors seus a la conselleria d'Economia, i el del president a l'exili, Carles Puigdemont. Abans d'acabar el seu discurs a la reunió del Cercle d'Economia, el conseller ha volgut fer referència "a la profunda injustícia que s’està cometent amb els ciutadans represaliats i perseguits a causa del procés".

La causa del Tribunal de Comptes també ha arribat a altres punts del món, despertant indignació i solidaritat amb els encausats. Arran d'un fil de Twitter del fill de Mas-Colell, Alex Mas, la situació del seu pare va arribar a orelles d'acadèmics i economistes americans que van compartir la seva història i van demanar explicacions. Fins i tot, la professora en economia de la Universitat de Califòrnia, Dora L. Costa, ha engegat una campanya de recollida de firmes en suport a Mas-Colell.

 

Imatge principal: L'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Andreu Mas-Colell en el traspàs de conselleries el 2016. / Arxiu ACN