Gestionar un país en crisi no deu ser gens fàcil, però si a sobre es fa des d’un govern feble i fràgil, encara pitjor. La posició del govern espanyol davant el coronavirus s’ha complicat des de l’última pròrroga de l’estat d’alarma, on els suports van variar sensiblement. Ara, per acabar-ho d’adobar, la implantació a partir d’avui de la fase 1 de desescalada ha provocat tensions territorials que a Sànchez li han esclatat per on menys ho esperava, pel govern amic del País Valencià, al qual s’hi han sumat madrilenys i andalusos, que ja parlen de greuges comparatius pel simple fet que hi ha territoris amb millors condicions per desescalar que altres.

Ja és ben bé que de vegades, facis el que facis, ho faràs malament, i les portades d’avui tenen precisament aquesta tònica.

elmundo

Vejam doncs la primera plana de El Mundo. Per bé que el tema principal és una entrevista a la Fiscal General i exministra Dolores Delgado amb el textual «Ho investigarem tot, les víctimes són una prioritat» -i una fotografia molt més elegant que la d’ahir d’Isabel Díaz Ayuso-, el rau rau del greuge territorial apareix sota el títol: ‘Puig i Lambán denuncien davant Sánchez que privilegiï el PNB a la desescalada’ -Lambán, ‘tu quoque’?-

larazon

Al seu torn, La Razón titula que ‘Calviño pressiona Iglesias per fer retallades el 2021» però també apareix el tema de que ningú està content amb la gestió de la desescalada: ‘València i Andalusia acusen Moncloa de «favoritisme» en la desescalada’.

abc.750

Quant a l’ABC, el diari prefereix fer ferida amb una enquesta on dona una important pujada al partit de Pablo Casado: ‘El PP capta 250.000 vots del PSOE i 650.000 de Cs i Vox’ i ‘Passaria de 89 a 115 escons i amenaça la majoria de Sánchez, que compensa la pèrdua de quasi un milió dels seus votants amb els que recull d’Unidas Podemos i Más País’.

elpais

Pel que fa a El País, el sacseig autonòmic ocupa el titular principal: ‘Madrid, Andalusia i València obren un torcebraç per avançar a la fase 1’, afegint que ‘Sánchez apaivaga Torra, Urkullu i Feijóo, però rep la queixa de tres comunitats endarrerides en la desescalada’.

lavanguardia.750

elperiodico

ara

elpuntavui

Finalment, els diaris editats a Catalunya titulen així: ‘Sánchez rebutja les pressions per accelerar la desescalada’ a La Vanguardia; ‘Sánchez intenta aplacar el malestar autonòmic’ a El Periódico; ‘Tornada a mig gas en les zones que passen a la fase 1’ a l’Ara; i un «No farem retallades» de Quim Torra a El Punt Avui.