Una portada de diari és, en el fons, una construcció visual on imatges i titulars es combinen en milions de combinacions possibles. De vegades mana la fotografia i de vegades el titular, però en general passa poc que manin les imatges quan aquestes no reflecteixen un fet concret. No és el mateix la foto d’una desgràcia o d’una gesta esportiva que la d’una persona entrevistada. Les primeres acostumen a tenir una plasticitat i un contingut informatiu intrínsec que les segones no tenen. Avui però, hi ha dues portades que sobrepassen aquesta reflexió, amb dues imatges que criden força l’atenció, perquè es tracta de dos retrats que no passen desapercebuts en aquests moments de crisi pandèmica pel coronavirus.

I és que avui, una ullada ràpida a les portades fa parar l’atenció en les de El Mundo i l’ABC, amb Isabel Díaz Ayuso a la primera i Inés Arrimadas a la segona.

elmundoAtenció primer a la portada de El Mundo, que ens porta a la presidenta de la Comunitat de Madrid sota el titular: «Cal donar el primer pas, cada setmana un negoci tanca». La imatge es menja la portada: tall vertical, rostre compungit i mans entrecreuades sobre el pit. Si aquesta foto no busca explotar en el lector complicitat amb una Ayuso a mig camí entre la Mare de Déu -de l’Almudena, se suposa- i una certa al·legoria a la Mare Pàtria que pateix pels seus fills, ja em diran quin propòsit té. Més quan el titular, de ser cert, no reflecteix la greu crisi que plana sobre Madrid com pràcticament a la resta del món. La sessió de fotografies, signada per Carlos García Pozo, és tota del mateix estil, vestit negre sobre fons negre i mirades compungides.

abc

Passem ara a l’ABC, Inés Arrimadas hi és entrevistada i el titular és «Els que volen veure caure els nostres governs autonòmics es quedaran amb les ganes». A banda que el partit té tants presidents autonòmics com alcaldes a Catalunya, el que crida aquí l’atenció és també la fotografia. Arrimadas està embarassada i així es reflecteix en la imatge. Clar, a diferència d’Ayuso aquí no hi ha res forçat, la realitat és la que és, però no evita que la imatge, altre cop, es mengi la portada i apel·li al sentiment de maternitat. Hi ha vida malgrat la pandèmia, sembla ser el missatge.

elpais

larazon

Comparativament, les portades d’El País i La Razón, que també porten entrevistes, tenen una força infinitament menor. A El País l’entrevistada és Carmen Calvo, vicepresidenta del govern espanyol , amb el titular «A la desescalada es poden cometre errors molt traumàtics». A La Razón, l’entrevista ni tant sols és el tema principal, l’entrevistat és Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, i el títol és «El virus ha deixat clar que la coalició no és suficient». Comparin les quatre portades a veure quins entrevistats criden més l’atenció.

elpuntavui

elperiodico

lavanguardia

ara

Pel que fa als diaris catalans, els titulars són els següents: «Mirada llarga» a El Punt Avui; «El Covid empeny les ciutats a reinventar-se» a El Periódico; «Més de cent projectes opten a lograr la primera vacuna contra la Covid-19» a La Vanguardia i una entrevista al president Torra amb el textual «Sánchez no creu en l’estat de les autonomies» a l’Ara.