La majoria de la premsa -a excepció d'El Punt Avui i l'Ara- ha silenciat l'escàndol sorgit pels acords internacionals per frenar el procés independentista, reconeguts per l’exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo. Així ho demostren les portades de la majoria de mitjans catalans i espanyols que, des que va realitzar les polèmiques declaracions a 13TV, han parlat poc o res sobre el tema. A la cadena ultracatòlica, l'exresponsable d'Exteriors va arribar a assegurar que es van fer "favors" perquè diversos líders es posicionessin públicament en contra del procés, afirmació que no s'ha vist prou representada a la premsa.

Aquest matí, els dos principals magazins radiofònics de Catalunya -El món a RAC1 i El matí de Catalunya Ràdio- obrien amb l'escàndol i fent-se ressò de la reacció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va demanar explicacions i la compareixença de l'exministre al Congrés. En aquesta línia, Puigdemont va assegurar que hi havia motius perquè la Fiscalia investigui "si s'ha fet un ús dels recursos públics inapropiat" per "anar contra una part de l'Estat".

On és Margallo?

Els principals diaris en paper d'Espanya i de Catalunya han fet cas omís de la polèmica. A les portades d'ahir, la indiferència va ser absoluta: cap diari va destacar-ho com un contingut ressenyable. Alguns podrien adduir que va ser perquè just va coincidir amb l'atemptat terrorista de Londres, però fent un cop d'ull a algunes capçaleres, es pot apreciar que van destacar altres qüestions.

És el cas del diari La Razón, del Grup Planeta, que destaca la invitació de la Moncloa a Junqueras en l'acte protagonitzat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el proper dia 24 de març. El País, per la seva banda, també fa menció a l'actualitat política catalana amb el rebuig de Puigdemont a participar en la propera Comissió d'Autonomies del Senat. 

En el cas de les portades d'avui divendres, es pot veure que el diari de Prisa destaca com a notícia principal el concurs de les paperetes per una futura votació a Catalunya i ni tan sols dedica un petit titular a la polèmica de Margallo. L'escena és la mateixa en la resta de diaris, que no arriben a tractar res de l'actualitat catalana.

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, només dos han fet esment a la qüestió i ambdós no ho han fet fins avui. Un és el diari Ara que titula "Margallo admet que deu favors internacionals pel procés" i l'altre és El Punt Avui, que remarca la importància de l'escàndol amb un gran titular: "Margallo 'canta'", resa el diari d'Hermes Comunicacions. Ni La Vanguardia ni El Periódico de Catalunya se'n fan ressò.

Indiferència als digitals

Hom podria pensar que si la notícia no és a portada, potser sí que la pot trobar al digital. En el cas de La Razón no ha tret ni tan sols la notícia provinent d'agències, com ha fet l'ABC. De fet, la darrera notícia de García Margallo al diari de Planeta és una entrevista que li va fer el periodista Ángel Nieto.