El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat explicacions a l'exministre d'Afers Exteriors espanyol José Manuel García-Margallo, després que aquest afirmés el passat dimarts que l'Estat va pressionar diversos països perquè es posicionessin contra Catalunya.

Puigdemont considera "impresentable" que "la política exterior i de defensa d'Espanya estigui condicionada al suport o no que donin països tercers, com el Vaticà o les repúbliques bàltiques, al procés català". En aquest sentit, ha demanat "explicacions" i la compareixença de l'exministre al Congrés. En aquesta línia, Puigdemont ha apuntat que hi ha motius perquè la Fiscalia investigui "si s'ha fet un ús dels recursos públics inapropiat" per a "anar contra una part de l'Estat". A més, Puigdemont s'ha preguntat si l'Estat pensa "pagar els favors" compromesos per l'exministre i ha avisat el govern espanyol que la Generalitat "no es tallarà ni un pèl" per parlar "amb més gent" sobre el procés sobiranista. 

Amb tot, Puigdemont no està segur si la feina que Margallo ha admès que feia per barrar el pas internacional al Govern s'hagi aturat, i posa el focus també sobre l'actual executiu de Mariano Rajoy. "Ens podem esperar de tot perquè el govern actual no ha desmentit Margallo, i els continuadors de la política de l'exministre són els que haurien d'estar pagant els favors que ha demanat ell i el regne d'Espanya deu. Per tant, si no el desmenteixen, és evident que pensen pagar els favors", ha comentat Puigdemont. 

Les declaracions de l'exministre demostren, per al president, la denúncia que feia constantment el Govern sobre els entrebancs que posava l'Estat perquè la Generalitat "no fos rebuda ni tinguda en compte". "Ara és el propi ministre qui ho diu en una confessió ignominiosa. Han fet tot el possible perquè els catalans no ens expliquem al món", afirma el president. Això, però, no aturarà el Govern. "Ho continuarem fent, ens continuarem explicant perquè malgrat el que ha fet Margallo hi ha interès", ha conclòs. 

Aquestes paraules van lligades a les declaracions que el mateix Carles Puigdemont ha fet aquest matí al seu compte de Twitter. 

Què va dir Margallo?

L’exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo va confessar el passat dimarts al programa El Cascabel, de 13tv, que des del govern espanyol s’havia negociat en secret amb diversos països amb l'objectiu d'aconseguir posicionar el màxim d'estats en contra del procés català. “Ningú sap quants favors devem a una quantitat de gent per haver aconseguit que fessin les declaracions que van fer”, va deixar anar l'exresponsable d'Exteriors.