Imposició, cop d'Estat, segrest... Així defineix la premsa de Madrid la signatura de la convocatòria del referèndum de l'1-O per part del president, Carles Puigdemont, i el Govern en ple. El País assegura a la seva versió de paper que "els separatistes imposen el seu referèndum al Parlament", cosa que provoca una "crisi institucional a Catalunya".

El rotatiu també dedica la seva editorial a aquest tema sota el títol "Naufragi del procés". Ho acompanya d'una peça especial sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "l'activista amb la massa a la mà", diu, i una fotografia de la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, en una posició suplicant davant de Forcadell.

L'ABC escull per obrir la fotografia del moment en què mig hemicicle ha quedat buit, ja que els grups de l'òposició l'han abandonat just abans de la votació. Al titular, "golpe de estado".

El Mundo esgota tots els qualificatius, amb l'habilitat de condensar-los en titulars breus. Com a novetat, posa l'editorial obrint la portada de paper. La frase que editen sempre per sota de la capçalera és una frase de l'escriptor francès Albert Camus: "La tirania totalitària no s'edifica sobre les virtuts dels totalitaris sinó sobre les errades dels demòcrates".

La Razón també va fort. La gràcia que fan a la portada de paper és la fotografia del president Puigdemont amb el cap cot davant del decret de convocatòria de l'1-O que ha signat.

La premsa de Barcelona està més tranquil·la. La Vanguardia, sòbria però intensa, especifica al titular que el referèndum és obra de la majoria del Govern, oblidant que la CUP, que és part de la majoria al Parlament, no és al Govern. El resum, al títol de l'editorial: "Crisi d'Estat". 

El Periódico, en el seu estil, fa el sumari de tot plegat en una sola paraula: Desobediència. Tota la portada de paper es dedica a la sessió parlamentària.

L'Ara en fa una de les seves clàssiques amb fotografies dels dos moments claus de la sessió d'ahir: