Mariano Rajoy; aquest és l’home que protagonitza totes les portades d’aquest divendres. L’encara president del govern espanyol s’enfronta al que, amb molta probabilitat, serà el seu últim dia al capdavant de l’executiu espanyol. La moció de censura proposada pel primer secretari del PSOE, Pedro Sánchez, ha triomfat amb els 180 escons del PNB, Podemos, els partits independentistes catalans (ERC i PDeCAT) i EH Bildu.

Precisament és aquest popurri de partits que han fet front comú contra el cap de l’executiu el que no ha agradat a la premsa espanyola que l’ha arribat a anomenar “Frankenstein”. L’ABC titula: “El PNV alumbra a Frankenstein y Rajoy no dimite”.

Portada ABC 1 juny

El monstre de Frankenstein és un ésser de ficció creat a partir de parts de diversos cadàvers disseccionats; i al contrari del que molts pensen, Franksenstein és el metge que va crear el monstre i no a la inversa. Això és el que veu l’ABC quan es mira els partits que han contribuït a tombar Mariano Rajoy.

“Rajoy no dimiteix”, afegeix el titular. Per primera vegada a la història d'Espanya un president serà expulsat de l'executiu a mans de l'oposició, governarà un candidat que no ha sortit directe de les urnes, no ocupa un escó al Congrés i tampoc constitueix la força més votada. Tot i això, no pensa dimitir.

En la mateixa línia, l’ABC admet que el PP ha quedat “noquejat” després de la moció però també carrega contra els partits nacionalistes criticant-los per haver traït el govern espanyol. Afegeix que ara el PSOE “accepta el preu de fer Sánchez president”. I quin és aquest preu segons el diari espanyol? “Cortejar el secessionisme i assumir els Pressupostos que va menysprear”.

La Razón tampoc culpa Rajoy ni la sentència de la Gürtel (que és el que va impulsar la moció de censura dels socialistes) de la marxa del president espanyol. Aquest diari exposa que qui ha tombat el cap de l’executiu espanyol és “El caos”, ara bé, no concreta si el caos és aquest Frankenstein al que fa referència l’ABC o el caos dels casos de corrupció que envolten el PP...

portada La razon 1 juny

Si més no, l’editorial del diari espanyol és una mica més clarificador: “No es la dimisión de Rajoy, es la ambición de Sánchez”. Aquí sí que es carrega obertament contra el primer secretari socialista: “La realitat és tossuda i ha tornat a demostrar, pas a pas, el que només els més escèptics sobre la qualitat política i moral de Pedro Sánchez sabien que passaria: que faria tot el possible per ser President del Govern. Costés el que costés. Li donés suport qui li donés suport. Pactés el que pactés”.

Això sí, La Razón ha optat per una de les fotografies que més furor han causat, i que més bé il·lustra el que serà l’últim dia de Rajoy: el president espanyol acomiadant-se del Congrés abans d’anar a dinar amb diversos ministres i decidir que dijous a la tarda no tornaria  l’hemicicle.

Finalment, El Mundo es mou en una tònica similar qualificant de temerari el govern que proposa Pedro Sánchez: “Rajoy se niega a dimitir y facilita el Gobierno temerario de Sánchez”, titula el diari.

portada EL Mundo 1 juny

L’editorial d’aquest diari cita Maquiavel que deia: “per acariciar l’èxit, un governant necessita tanta fortuna com virtut”. Sembla ser que El Mundo no troba que el nou govern de Sánchez sigui massa virtuós ja que “ha format un govern fruit de l’abraçada de l’ós que el PSOE ha rebut de populistes i independentistes”.