Com cada any, la premsa internacional s'ha fet ressò de la multitudinària Diada, que ha tornat a omplir els carrers de Barcelona. Aquest cop, però, el context és especialment rellevant: el pols entre Barcelona i Madrid pel referèndum de l'1 d'octubre li dona una importància més gran. No ha passat desapercebuda per als grans mitjans internacionals.

A França, Le Figaro destaca que la manifestació ha adoptat una "rellevància particular" pel fet que d'aquí a tres setmanes tindrà lloc el referèndum. "La coreografia estava, com cada 11 de setembre des del 2012, preparada diversos mesos abans", relata la crònica. "Aquest dilluns, centenars de milers de partidaris de la independència de Catalunya han format una creu gegantina en ple centre de Barcelona", afegeix. 

Per la seva part, el diari progressista Libération assegura que "a la Diada, els catalans desfilen per 'alliberar-se del jou espanyol'". Aquesta expressió és la que recull el cronista d'un manifestant en el seu article: "Espero que l'any que ve Catalunya sigui una república independent, alliberada del jou espanyol". Destaca que durant sis anys, entre un i dos milions de catalans s'han manifestat.

L'agència France Presse titula "Adéu Espanya" la seva crònica des de la capital catalana. En la peça, a més d'explicar com s'ha desenvolupat la manifestació, s'hi assegura que la societat catalana està "profundament dividida" sobre aquesta qüestió. Malgrat això, posa de manifest el consens que hi ha al voltant de la celebración d'un referèndum, que uneix el 70% dels catalans. "Els problemes econòmics d'Espanya, juntament amb la percepció que la regió rica del nord-est de 7,5 milions d'habitants paga més impostos a Madrid dels que reben, han portat el tema de la independència al centre del debat", sosté AFP.

El diari Le Monde va més enllà i hi dedica el seu editorial d'avui, on insta el Govern espanyol a permetre el referèndum. "El primer ministre David Cameron va autoritzar a Edimburg un referèndum on van perdre els independentistes, Mariano Rajoy hauria de seguir el seu exemple i així convenceria molts catalans", argumenta l'equip editorial, que afegeix: "Cada vegada que Catalunya empren una acció de qualsevol tipus, Madrid fa servir la justícia, i se'n surt perquè el Tribunal Constitucional ha suspès la votació".

Al Regne Unit, sota el títol "Un milió de catalans marxen per la independència en el dia nacional de la regió", The Guardian afirma que els carrers de Barcelona s’han convertit en un “mar d’estelades”, en una “presentació en massa” dels independentistes abans de l’1-O. L’article és del corresponsal del diari a Madrid, que avui s’havia traslladat a Barcelona en motiu de la Diada. El text recull declaracions de diversos ciutadans, una explicació cronològica de com s’ha desenvolupat la manifestació i diverses cites contextuals per facilitar la comprensió del lector britànic. 

El Financial Times asegura que "centenars de milers de persones s'apleguen pel dia nacional de Catalunya". En la seva peça des de Barcelona, el diari de la City explica que la manifestació té lloc abans del "referèndum sobre el trencament amb Espanya que podria portar el país a una crisi". També es fixa en el que va passar la setmana passada al Parlament: "El llarg conflicte entre el govern pro-independència català i Madrid va arribar a un punt d'ebullició la setmana passada  quan els diputats catalans van aprovar una llei per proporcionar un fonament jurídic a la votació de secessió".

La cadena BBC també assegura que la manifestació ha estat una mostra dels suport al referèndum. La notícia que han penjat al seu web, però, es basa més en el context del procés i en com està la situació a Catalunya que en la manifestació en sí. Així doncs, aprofiten la protesta al carrer per tractar des dels motius pels quals Catalunya vol ser independent, fins a les darreres actuacions de la Guàrdia Civil en busca de paperetes, passant per la posició de l’alcaldessa Ada Colau respecte la votació.

A l’altre costat de l'Atlàntic, Associated Press assegura que la Diada s’ha centrat “en el dret a trencar amb Espanya”. L'agència de notícies nord-americana explica que la Diada arriba en un moment d’“excitació” i de “tensió” al voltant del referèndum, després de la suspensió del TC i del compromís del Govern a tirar-lo endavant de totes maneres. Tot i això, l'article assegura que tot i la “divisió” entre Barcelona i Madrid, a la manifestació hi han assistit famílies i que no s’han vist “signes de conflicte”. La informació d'AP és recollida per The Washington Post The New York Times.

El també nord-americà Bloomberg, per la seva banda, parla de l’assistència a la manifestació i vincula el lleuger descens de la participació a l’escalada de la tensió entre els governs Madrid i Barcelona. En aquest sentit, el diari assegura que la participació no ha aconseguit l’assistència d’anys anteriors, després que “el president espanyol, Mariano Rajoy, advertís que qualsevol que ajudés en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre s’arrisca a la persecució penal”. El mitjà nord-americà també assegura que Espanya es troba davant la major crisi constitucional des del cop d’Estat de 1981.

L’agència de notícies Reuters ressalta que la commemoració dels fets de 1714 han tingut, aquest any, un significat especial amb una demostració de “força” del moviment independentista a només tres setmanes del referèndum. L’article explica la batalla judicial iniciada per l’Estat per aturar la votació de l’1 d’octubre, entre el que hi inclou l’actuació de la Guàrdia Civil per buscar material del referèndum i els càrrecs que la Fiscalia imputa a Puigdemont, entre els que hi ha penes de presó.

Un dels diaris més importants de l'Argentina, La Nación, posa el focus en el caràcter "massiu" de la marxa: "De la mateixa manera que durant els últims cinc anys, la mobilització separatista ha resultat aclaparadorament massiva. Milers i milers de persones amb banderes estelades van taponar des del matí el centre de Barcelona". També afirma que "la impactant manifestació de la Diada ha deixat en evidència la magnitud de la crisi institucional sense precedents a la qual s'enfronta Espanya".

També des de Buenos Aires, Clarín destaca que "l'independentisme a Catalunya treu múscul en el seu dia nacional". Segons el rotatiu argentí, "el conflicte secessionista de Catalunya ha arribat al seu moment culminant i existeix una gran incertesa i preocupació davant la possibilitat que s'elevi encara més la tensió". Els organitzadors de la manifestació de la Diada, afegeix, volien "convertir-la en un suport al referèndum sobiranista il·legal de l'1 d'octubre".

El xilè La Tercera assegura que "al carrer, els catalans pressionen per un referèndum independentista". En la seva crònica sobre la manifestació, el diari explica que "per a celebrar el referèndum, el govern català haurà de superar els obstacles de la justñicia i del govrn de Rajoy, disposats a impedir aquesta consulta prohibida pel Tribunal Constitucional".