Representants de la premsa en llengua alemanya es fa creus de les dures acusacions del judici al procés, especialment per l'atribució de violència al govern català, que segons els observadors internacionals no va existir. El principal diari de Suïssa, el Neue Zürcher de Zuric, remarca en aquest sentit la raresa que significa que tot plegat sigui "una rebel·lió sense armes".

"Macroprocés sobre la 'rebel·lió sense armes' a Madrid, ara comença la deliberació", titula el diari de Zuric. El seu pronòstic no és en absolut optimista: "No s'aprecia cap solució política per Catalunya", assenyala.

Neue Zürcher

Neue Zürcher recorda que els advocats defensors van negar que pugui existir rebel·lió si no hi ha violència. "Els advocats defensors ja van declarar en el seu posicionament final que hi va haver desobediència, però que en cap cas va existir rebel·lió. Uns quants cotxes de la Guàrdia Civil amb danys, aldarulls en manifestacions, no són fets suficients com per posar de genolls un Estat, va assenyalar Jordi Pina, un dels nou advocats defensors", afirma.

El TAZ de Berlín destaca que el punt central del judici ha estat la participació en el referèndum de l'1-O, i destaca les fortes penes demanades. "Només els advocats de l'Estat, que treballen per al govern espanyol, no detecten violència. No formava part 'dels plans dels acusats'. De totes maneres consideren que la celebració del referèndum va ser una 'sedició' i reclamen fins a 12 anys de presó", afegeix.

TAZ

El TAZ acaba amb una frase de l'advocat Andreu Van den Eynde. "Per què la pregunta que vam fer sobre si havien usat armes va provocar somriures quan parlaven de rebel·lió?", es pregunta, indicant que aquesta no va existir. El diari assegura que va ser un dels moments més estranys de la testificació de testimonis. El diari dona per fet que el cas acabarà al Tribunal d'Estrasburg.

El diari Augsburger Allgemeine, de Bavieraha pronosticat obertament a més que el judici al procés "alimenta el conflicte sobre la independència". Recull en aquest sentit les paraules del president Quim Torra afirmant que el judici "ha estat un acte de revenja" de l'Estat.

Augsburger

El diari recorda que el cas català ha despertat "molta atenció internacional", i creu que el president espanyol, Pedro Sánchez, volia de veritat oferir un millor autogovern a Catalunya.

A Alemanya el referent en aquest cas és la interlocutòria que va dictar el Tribunal de Schleswig-Holstein sobre l'euroordre contra el president Carles Puigdemont. El tribunal va desestimar les acusacions de rebel·lió i només va acceptar que Espanya el jutgés per malversació, sobre la qual no es pronunciava. El jutge Pablo Llarena va optar per retirar l'euroordre.