El món ja té nou president. Ara que Joe Biden es prepara per governar els Estats Units mentre Donald Trump es debat entre retirar-se amb un mínim de dignitat o obstinar-se amb una resistència numantina que només pot acabar malament, la premsa d’arreu del món sembla respirar tranquil·la. Tot indica que la guerra ha acabat i és hora de guanyar la pau, més enllà que Trump baixi del burro o decideixi ser l’únic pilot que condueix contra direcció.

abc

Sigui com sigui, el món sense Trump sembla un lloc més amable i farcit d’esperances, que ja se sap que les llunes de mel confonen l’esperit. Ja hi haurà temps per despertar, però no cal córrer i per això la premsa escrita d’avui ens convida a iniciar la setmana amb optimisme, i qui ho fa amb més entusiasme, encara que pugui semblar sorprenent, és el diari ‘ABC’, que en la seva portada escombra cap a casa i titula ‘L’arribada de Biden dona oxigen a les empreses espanyoles’. La pela és la pela i en aquest diari estan molt pagats d’explicar que ‘La inversió als Estats Units de societats de l’Ibex suposa 46.000 milions d’euros’.

elpais

No es queda enrere ‘El País’, que apunta que ‘Biden i Harris preparen ja el gran gir a la política dels EUA’ i detalla els punts bàsics de la nova política: ‘El president electe i el seu equip comencen a treballar en les seves prioritats: combatre la pandèmia, la recessió, el canvi climàtic i el racisme’. Tot pinta la mar de bé.

larazon

Per la seva banda, ‘La Razón’ prefereix destacar en portada una nova enquesta electoral segons la qual ‘Sánchez-Iglesias perden un milió de vots en un any’, però recorda que ‘Trump es queda sol’, tot afegint que ‘L’expresident George W. Bush es desmarca de la tesi del frau i felicita Biden per guanyar unes "eleccions justes"’.

elmundo

Pel que fa a ‘El Mundo’, les notícies relacionades amb  els Estats Units passen a segon pla i des d’un angle tangencial: ‘Tusk: “Pot ser el principi de la fi per al populisme a Europa"’. El tema principal és per un tema que ens toca més de prop: ‘Casado contrata Rivera perquè recorri la llei catalana de lloguers’.

elperiodico

elpuntavui

labanguardia

araI als diaris editats a Catalunya, la tònica és semblant: ‘Biden marca el camí de la reconstrucció’ a ‘El Periódico’; Una declaració de Joe Biden: “Posem fi a aquesta era nefasta de demonització”, a ‘El Punt Avui’; ‘Biden es proposa anul·lar les lleis heretades de Trump’ a ‘La Vanguardia’ i “Donem-nos una oportunitat”, una altra declaració de Joe Biden, a l’'Ara’.