El candidat demòcrata Joe Biden ja és el 46è president dels Estats Units d'Amèrica. Quatre dies després de les eleccions presidencials, Biden hauria guanyat a Pennsilvània, fet que li donaria 273 dels 270 vots electorals necessaris per arribar a la Casa Blanca. D'aquesta manera, Biden és el candidat presidencial amb més vots a la història dels EUA.

Tot i que l'escrutini de vots continua, les projeccions dels principals mitjans nord-americans ja asseguren la derrota del president i candidat republicà, Donald Trump. Amb 4 milions més de vots, Biden ha aconseguit recuperar per als demòcrates estats industrials de Michigan i Wisconsin que Trump havia obtingut el 2016, i també s'ha imposat a Pennsilvània, el major estat que estava encara pendent, amb 20 vots electorals en joc. 

Unes eleccions històriques

L’anunci de la victòria de Biden arriba després de quatre dies frenètics de recompte i amb un estret marge de diferència entre els candidats en els estats clau que quedaven en joc. Finalment, però, el candidat demòcrata ha aconseguit uns 30.000 vots més que Donald Trump a Pennsilvània, curiosament el seu estat natal. Amb els 20 vots electorals d'aquest estat, Biden s'ha convertit en el candidat presidencial que més vots ha guanyat en la història dels EUA.

"Amèrica, estic honrat que m'hàgiu triat per dirigir el nostre gran país. La feina que tenim al davant serà dura, però us ho prometo: seré un president per a tots els nord-americans, independentment de si heu votat per mi o no. Conservaré la fe que heu dipositat en mi", ha escrit Biden en el seu compte de Twitter tot just conèixer-se els resultats.

La seva companya de fórmula, Kamala Harris, també ha fet història en convertir-se en la primera dona elegida com a vicepresidenta dels EUA, a més de la primera dona negra que arribarà a aquest càrrec. Tots dos assumiran la Casa Blanca el 20 de gener.

Trump s'aferra a la presidència

Tot i assegurar-se Florida, Texas i Ohio la primera nit electoral, dimecres Trump va començar a veure com el seu avantatge s’esfumava poc a poc amb el recompte dels vots per correu, una opció majoritàriament utilitzada entre els votants demòcrates. El 45è president dels EUA, per això, ha negat reiterades vegades aquests resultats. Poc abans de saber-se l'últim recompte, Trump piulava que havia guanyat les eleccions "de molt".

La campanya de Trump ha fet una roda de premsa poc després per denunciar que els demòcrates han comès un frau massiu i assegurar que emprendran accions legals per recórrer els resultats.