Ja és una constant de cada dia. Els editorials dels diaris de Madrid no s'obliden ni una sola jornada d'esmentar a Catalunya, ni de carregar contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per la seva gestió del cas català i per la seva disposició a dialogar amb el Govern.

Després que ahir Sánchez fes el balanç prevacacional dels seus dos mesos de govern, i després que insistís que vol una solució política i no judicial per a Catalunya, avui la premsa espanyola torna carregada de retrets al cap de l'estat espanyol i avisen que, per molt que digués que hi hauria la possibilitat d'estudiar la reactivació de l'article 155 de la Constitució espanyola, no ho farà.

Mentrestant, tots els diaris estatals aplaudeixen que el fet que el rei Felip VI s'hagi autoconvidat als actes commemoratius del 17-A i "passi de Quim Torra", però continuen estancats en el passat com a fórmula per fulminar el procés: un govern del PP, un 155 permanent i una monarquia tancada al diàleg. El 1978 com a recepta present.

Pactar amb el PP (bis)

Sota el títol "Sánchez, fora de la realitat", La Razón dóna per fet que la "majoria de ciutadans" pensen com el líder del PP, Pablo Casado, sobretot en relació amb la qüestió catalana, a la immigració i a l'exhumació del cadàver de Franco.

Els de Francisco Marhuenda consideren que "és legítim descriure com merament voluntarista tant la seva insistència a esgotar la legislatura com el seu rebuig a mantenir oberta la via judicial contra el separatisme català o les seves propostes de despesa pública" i, amb aquest argument sota el braç, es lamenten que "no sembla, doncs, que l'actual president del Govern [espanyol] pugui garantir l'estabilitat política més enllà del que convingui als seus aliats d'ocasió".

Precisament per això, emplacen el president espanyol a buscar un acord amb el PP "almenys, per afrontar el delicat escenari econòmic que s'acosta" i, és clar, el procés català.

A part d'això, el diari citat també té unes paraules sobre la presència del Rei a Barcelona. De fet, obren la seva portada sota el títol "El Rei ignora la provocació de Torra i anirà als actes del 17-A" i dediquen un altre article a aquesta qüestió per aplaudir i celebrar que Felip VI assisteixi als actes commemoratius del primer aniversari dels atemptats deixant anar que això és "la millor expressió de la solidaritat i el respecte del conjunt dels espanyols amb les víctimes i els familiars d'un acte execrable del terrorisme islamista", alhora que, sense referir-se a ningú directament, però dient-lo tot, deixen anar que "del Govern de la nació s'espera que prengui les mesures pertinents perquè ningú no enterboleixi la dignitat dels actes".

Secessió colpista

El Mundo surt en defensa del PP per carregar contra Sánchez per criticar els populars "com si l'intent colpista de secessió fos culpa del principal partit d'Espanya", mentre aplaudeix, també, la presència de Felip VI en els actes del 17-A "malgrat el boicot promogut per la Generalitat".

Sota el títol "Sánchez treu més pit del que li deixa la realitat", el diari citat també aprofita l'ocasió per criticar que el president espanyol vulgui derogar articles de la reforma laboral del PP, reforma que celebren perquè, segons la seva opinió, "aquesta i altres mesures són les que han permès que l'economia espanyola torni a créixer".

Pau 'indepe'

Mentrestant, El Español festeja que "Sánchez ja avisa que descarta una solució pactada amb Torra durant el seu mandat", quan el que realment va dir el president espanyol és que vol una solució política i no judicial, al mateix temps que també es mostra satisfet pel retard en l'exhumació de Franco després que el president espanyol confessés que "no serà tan immediata".

En un altre article, a més, es lamenten que "la pau pot durar el que li interessi als partits independentistes, la forma institucionalment compacta dels quals entorn de la Generalitat es revela com un magma líquid, de discórrer incert i molt calent".

Per tot això, carreguen contra Sánchez perquè, d'una banda, llança missatges "per desmobilitzar els independentistes" mentre intenten no "desatendre l'electorat de centreesquerra espanyol que li pot donar la victòria a les urnes". De moment, "Sánchez continua caminant confiant que la pau de Gandhi li duri una setmana més".

Propaganda socialista

Per a l'ABC, el balanç de Sánchez va ser un "acte de propaganda". Aquest diari, que dedica un article sencer a reunir les opinions de tots els seus columnistes, consideren que "va donar el triple salt mortal va ser en relació amb la qüestió catalana" i calma —irònicament— els ànims a la sobirania deixant anar que "els independentistes poden respirar tranquils: Pedro Sánchez no té previst invocar l'article 155. A qui intenta enganyar?".

El País pren la situació amb humor i mostren en una vinyeta com Sánchez encara no està amb "l'aigua al coll", però ja es prepara per estar-ho, mentre que els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra els dibuixa amb un flotador.

 

Altres de digitals, com OkDiario sostenen que "Sánchez admet en privat que no solucionarà la crisi catalana aquesta legislatura", un article que es lamenta que el president espanyol, per molt que digui, no tornarà a aplicar el 155 a Catalunya.