La política migratòria del Gobierno Sánchez porta dies protagonitzant -agenda catalana a banda-les portades dels diaris madrilenys, de tal manera que dia sí, dia també, ‘La Razón’, 'ABC’ i ‘El Mundo’ critiquen a Pedro Sánchez que hagi variat significativament la manera d’entendre el problema migratori del seu antecessor, Mariano Rajoy.

Ara bé, si el que fa dies eren queixes per haver suavitzat els criteris i es repetia constantment el concepte d’’efecte crida’, assenyalant Sánchez com el culpable d’una suposada ‘invasió’ de migrants, aquest dimarts, en un exercici d’elasticitat periodística, els mateixos tres diaris han retret al president espanyol que hagi decidit rebutjar l’’Aquarius’, proper a hores d’ara a les costes de l’Estat i fins i tot amb la disposició de Barcelona de rebre’ls.

“Sánchez abandona l’‘Aquarius’ quan és més a prop", assegura l’ABC; "Sánchez s’autocorregeix i rebutja ara l’‘Aquarius’", afegeix La Razón; "Sánchez fa una altra giragonsa amb l’‘immigració i ignora l’‘Aquarius’", rebla ‘El Mundo’. Tres titulars que converteixen per art d’encantament el que fins ara era responsable d’una entrada massiva d’immigrants sense aturador en un ogre que els abandona a la seva sort. Coses de tenir un Gobierno en clara minoria i una premsa decidida a desprestigiar-lo i deslegitimar-lo mentre no convoqui eleccions.

Els ‘empresaris’ de Catalunya

Pel que fa a la carpeta catalana, només es destaca el fet que l’ANC hagi decidit no acudir a l’acte oficial organitzat per l’Ajuntament de Barcelona en record de les víctimes dels atemptats –“lideraran el boicot”, diuen-, però crida l’atenció que ‘La Razón’ doni relleu a la seva portada una nota de premsa de la patronal ‘Empresaris de Catalunya’, absolutament minoritària, sense cap incidència en la vida empresarial catalana i amb un ideari que va un pèl més enllà de l’unionisme majoritari.

El comunicat de l’entitat reclama a Torra “neutralitat institucional” davant la presència del rei Felip VI, però la qüestió és que la notícia es presenta sota el títol “Els empresaris demanen a Torra que exerceixi amb ‘dignitat’ i rebi al Rei”, un titular que prova de vendre més del que hi ha. Ja se sap allò de les poques paraules i els bons entenedors.