El govern espanyol ha rebutjat aquest dilluns acollir el vaixell Aquarius perquè considera que Espanya "no és el port més segur" i ha demanat a la UE un lloc on desembarcar als 141 immigrants que va rescatar davant les costes de Líbia el passat divendres. Segons el govern el port de l'Estat espanyol no és "el més proper segons el que estabeix el Dret Internacional".

Així ho han indicat a Efe fonts de la Moncloa després de la crida efectuada per les ONG SOS Mediterranée i Metges sense Fronteres, que gestionen el vaixell i que com va succeir el mes de juny passat han rebut la negativa de Malta i d'Itàlia d'atracar en algun dels seus ports. Precisament avui, l'alcaldessa accidental de Barcelona, Laia Ortiz, ha anunciat que la capital catalana s'ha ofert per acollir els immigrants a bord del vaixell.

Es tracta de la primera acció que realitza l'Aquarius després del rescat de 629 immigrants que va efectuar el juny, quan ja va rebre el rebuig d'Itàlia i Malta per poder atracar, la qual cosa va motivar que Espanya li oferís fer-ho al port de València.

Acuarius - ACN

En aquesta ocasió, els 141 immigrants que viatgen a bord, dels quals la meitat són menors, 67 d'ells no acompanyats, procedeixen de països com Bangla Desh, Camerun, Ghana, Costa d'Ivori, Nigèria, Senegal, Eritrea, Somàlia, el Marroc i Egipte.

Davant d'aquesta situació, la Comissió Europea (CE) ha dit avui estar en contacte amb diversos Estats membres de la Unió Europea (UE) i ha ofert el seu "total suport diplomàtic" per resoldre la situació.

"La Comissió està actualment en contacte amb un nombre d'Estats membres que s'han apropat a nosaltres a propòsit d'aquest incident. I com hem fet en nombrosos casos previs, estem preparats per aportar el nostre total suport diplomàtic (...) per resoldre la situació", ha declarat la portaveu de la CE Tove Ernst.

L'Executiu comunitari, no obstant això, no ha ofert detalls sobre els països amb els quals la CE ha tractat ni sobre el desenvolupament d'aquestes converses.