El dia de Sant Esteve no hi ha diaris a Catalunya, però a Madrid no descansen i la cosa avui va de discursos. Per una banda, les reaccions al discurs de Nadal del rei Felip VI de dilluns passat protagonitzen part de les portades i, per l'altra, el discurs del president Quim Torra d'ahir després de l'homenatge a Francesc Macià també ha fet titulars.

"Torra rebutja la crida del discurs del Rei a la convivència", resumeix El País a l'encapçalament principal, i critica els partits independentistes -catalans i bascos- perquè són els únics que no han "lloat" un discurs del Rei elogiat "fins i tot per Podem". A l'entradeta, citen les paraules de Torra en què deia que "a Catalunya no hi ha un problema de convivència, hi ha un problema de democràcia i de justícia".

elpais.750 (1)

El discurs de Torra també serveix a l'ABC per acusar el president català de rebutjar, en aquest cas, l'"operació diàleg de Sánchez". Amb una imatge reenquadrada amb indubtable intenció, el mitjà carrega contra les condicions demanades per Torra a canvi del suport independentista als pressupostos de l'Estat. 

En la mateixa línia, també rep Pedro Sánchez, a qui acusen d'haver "amagat" les "exigències secessionistes" de Torra a la reunió que van fer al Palau de Pedralbes de Barcelona dijous passat. "Va ocultar que Torra va proposar-li, entre altres exigències, una mediació internacional i un altre referèndum", diuen, després que el president català fes pública aquesta informació ahir al matí.

abc.750 (1)

Les 21 propostes de Torra també s'han fet un lloc a la portada d'El Mundo, encara que sigui en segon pla, ja que el titular principal és per a la reacció del PSOE al discurs del Rei. El mitjà interpreta que els socialistes han fet servir el discurs del Rei "per avalar la seva política a Catalunya" perquè va animar a treballar "des de l'esperit del diàleg".

elmundo.750 (1)

La Razón s'apunta a la mateixa tesi i acusa el PSOE de "voler apropiar-se del missatge" del Rei "amb el doble llenguatge que fa servir des que pacta amb els sobiranistes". Pel que fa als 21 punts de Torra, el rotatiu ho veu com un intent de Torra de "posar en evidència una vegada més" Pedro Sánchez. Com a tema principal del dia, aposten per un insòlit titular que no deixa clar si intenta perjudicar Podem o blanquejar Vox -o una mica de cada: "Vox i Podem comparteixen un 20% dels seus programes". 

larazon.750 (1)