L’acte d’España Ciudadana a Altsasu porta cua.  La convocatòria de la plataforma de Ciutadans va aplegar més contramanifestants que assistents, i els líders polítics unionistes, Albert Rivera i Santiago Abascal, van haver de ser protegits per la policia davant dels intents de boicot i una suposat atac amb pedres del que cap policia té constància. Ara bé, per a la premsa espanyola de tot plegat hi ha un culpable, que no és altre que Pedro Sánchez. L’ase de tots els cops el dia que deixen descansar al president de la Generalitat, Quim Torra.

L’ABC és prou explícit: El PSOE arremete contra el acto a favor de España en Alsasua, titula aquest diari monàrquic en la seva portada monotemàtica, complementada amb l’avantítol Democracia frente a radicalismo i el subtítol Acusa de fomentar el odio a los partidos constitucionalistes que se manifestaron en apoyo a la Guardia Civil. Cal observar que el subtítol es refereix clarament al subjecte del títol, és a dir, el PSOE, però ens preguntem si l’avantítol també s’hi refereix quan parla de radicalisme. Ben bé podria ser que sí, fet que abona la teoria que gairebé gairebé, el PSOE es ETA. I tot plegat perquè el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va assegurar ahir que Ciutadans podria haver “evitat perfectament” la tensió a Altsasu.

abc

En la mateixa hipotesi se situa La Razón, que a la peça de portada Alsasua: miedo a la libertad hi posa l’explícit avantítol El PSOE se pone del lado de los radicales y acusa a Cs y PP de “agitar”. Sí senyor, només faltava un fotomuntatge de Pedro Sánchez encaputxat (¡?).

la razon

Per la seva banda, El Mundo prefereix que la notícia la cobreixi l’exdiputada del PP i marquesa Cayetana Álvarez de Toledo, que en fa una crònica titulada Escatología en Alsasua però que, atenció!, en pàgines interiors es titula d’una forma molt més explícita: Escatología del PSOE en Alsasua’. Així s'entén millor.

el mundo

Per la seva banda, El País es limita a incloure un destacat més o menys neutre: Gritos e insultos en Alsasua durante la manifestación de Ciudadanos, inscrit en un tema més ampli titulat Historiadores contra el relato escolar sobre ETA, on es posa en dubte que la banda terrorista tingués un origen antifranquista.

el pais

La mort del jutge

Pel que fa al traspàs del jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, destacat investigador dels preparatius del referèndum d'independència l'1 d'octubre del 2017, només El Mundo se’n fa ressò a portada, amb un titular força interpretatiu: Muere el juez del 1-O que fue acosado por los independentistas.