Juan Antonio Ramírez Sunyer, el jutge del jutjat de Barcelona que investigava els preparatius del referèndum d'independència l'1 d'octubre del 2017, ha mort la matinada d'aquest diumenge als 71 anys. El jutge patia una llarga malaltia que s'havia agreujat en les últimes setmanes i que ja l'havia obligat a passar algunes etapes hospitalitzat​.

El 8 de gener d'aquest any, el jutge Ramírez Sunyer es va reincorporar al jutjat, després de recuperar-se de la malaltia que havia motivat el seu ingrés hospitalari al desembre, i va tornar a dirigir la investigació sobre els preparatius de l'1-O. El magistrat era al jutjat número 13 de Barcelona des de fa 15 anys i, tot i el seu complicat estat de salut, es negava a jubilar-se fins als 72 anys, una petició que li va ser acceptada l'any passat.

La seva mort arriba en plena instrucció de la causa contra una quarantena de persones per diversos delictes relacionats amb la celebració del referèndum d'independència. Recentment, el jutge ja havia hagut de rebre suports per poder tirar endavant la instrucció i, a partir d'ara, un altre magistrat haurà d'agafar les regnes de la causa.

Ramírez Sunyer va ser el jutge que va encarregar els escorcolls i detencions del 20 de setembre a les conselleries de la Generalitat i també va instruir el cas de les declaracions de l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal sobre la Hisenda catalana.

Del sumari del 13 també en surt l'informe policial sobre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i l'hipotètic delicte de sedició que haurien comès els dos dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural el 20 de setembre durant la concentració davant el Departament d'Economia.