Fotografia: Manifestació d'adhesió a Francisco Franco i contra l'ONU a la plaça d'Oriente de Madrid el desembre del 1946 / EFE

 

L’any 1946, l'Assemblea General de l’ONU va aprovar una resolució per la qual es definia Espanya com un Estat feixista i per tant li tancava la porta a accedir a l’Organització de les Nacions Unides i demanava la retirada d'ambaixadors acreditats a Madrid. Com és sabut, la resposta d’aquell règim va ser una demostració patriòtica sota un lema d’enginy rupestre: ‘Si ellos tiene ONU, nosotros tenemos dos'.

Doncs bé, l’actual estira-i-arronsa amb l’ONU per l’informe del Grup de Treball contra la Presó Preventiva, que demana l’alliberament immediat dels presos polítics catalans i que fins i tot ha mobilitzat al Govern espanyol, que ha arribat al punt delirant de demanar la inhabilitació de diversos membres del grup de treball perquè no els agraden els seus informes, no interessa gens ni mica als diaris editats a Madrid, que no introdueixen cap detall sobre la qüestió en unes portades que prefereixen d’altres temes com la presència de la reina Letícia a la Fira del Llibre de Madrid o a la final de la Champions que se celebrarà avui mateix al rompeolas de las Españas. Ni ONU ni dues, quatre portades que ignoren el tema.

larazon.750

Així, La Razón obre amb foto mida pòster de Letícia Ortíz, això sí, per parlar d’uns llibres que s’intueixen en segon pla amb el creatiu titular que enllaça monarquia i literatura: El reialme dels llibres. La portada es complementa amb una peça per l’aniversari de la moció de censura que va defenestrar Mariano Rajoy. El títol és una cita literal no atribuïda a ningú: “El PNB ens va trair però Rajoy va fallar per por a la guerra entre Soraya i Cospedal”. Una sense ONU.

abc

L’ABC, fidel a la seva tradició, porta primera plana monogràfica sobre la final de la Champions: Madrid, capital avui del planeta futbol. Dues sense ONU.

elmundo

Al seu torn, El Mundo dedica bona part a l’actualitat política però no troba espai entre dos titulars grans i quatre destacats a parlar ni per un segon de les Nacions Unides. Els dos títols principals, enllaçats amb el recurs dels punts suspensius són: Podemos i ERC exigeixen a Sánchez més impostos i tornar a Pedralbes... i ...I Bildu reclama Pamplona a canvi de lliurar el govern de Navarra al PSOE. Tres sense ONU.

elpaiss

Finalment, El País tampoc no es refereix a la qüestió i prefereix mostrar a la reina molt interessada mirant una parada de llibres i apostar per un tema que enllaça amb la celebració del Dia de les Forces Armades: L’Exèrcit espanyol s’amplia per primer cop en democràcia. Quatre sense ONU.

El Periódico, bonus track

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, El Periódico publica avui la seva primera portada de l’era post Enric Hernàndez i... tampoc no parla de l’ONU, cosa que si fan la resta de diaris catalans. En aquest cas però, l’excusa sembla ser una entrevista a Ada Colau, alcaldessa en funcions, titulada “No iniciaré negociacions amb Valls ni Artadi” i una àmplia informació corporativa dels canvis al diari: Javier Moll obre una nova època a El Periódico.

elpriodico

ara

elpunt avui.750

la vanguardia

Pel que fa a la resta, aquests són els principals titulars: Ara, Espanya protesta a l’ONU per l’informe sobre els presos; El Punt Avui, Rebequeria d’Estat amb el subtítol El govern espanyol reacciona a la resolució de l’ONU que exigeix la llibertat dels presos perseguint els experts, i La Vanguardia, Foment demana al govern que faciliti el retorn d’empreses i una mica en més petit, Espanya protesta a l’ONU per l’informe dels presos de l’1-O. Bé, si ells no en tenen cap, nosaltres en tenim tres.