La primera decisió del nou consell d’administració d’El Periódico de Catalunya, S.L. (EPC), la filial del Grupo Zeta titular del diari, ha estat cessar Enric Hernàndez com a director de la redacció i nomenar en el seu lloc Anna Cristeto. A Hernàndez “se li agraeixen els serveis prestats”, ha dit escaridament el nou president de Zeta, Javier Moll, en l’acte de presentació de la nova propietat davant d’uns 400 treballadors a la redacció del diari. No s’ha fet més que una referència passatgera als anteriors propietaris, la família Asensio, segons diversos assistents a l’acte.

La sortida d'Enric Hernàndez, “ha estat una mica per la porta del darrere”, segons alguns caps de la redacció. A Hernàndez li van comunicar el cessament dijous de la setmana passada, per telèfon. Immediatament va dirigir-se al departament de personal per saber com havia d’actuar. Des de llavors i fins aquest dijous a les 22 hores, no ha tornat al diari, en aquest cas acompanyat d’Antonio Asensio Mosbah, ja expresident de Zeta. En arribar al seu despatx es va trobar un informàtic esborrant i ressetejant el seu ordinador, com estableix la llei de protecció de dades en aquests casos.

Hernàndez ha enviat avui un correu electrònic als caps de la redacció on lamenta no haver-se pogut acomiadar personalment. Els hi dona les gràcies (“m’heu donat lliçons de vida que no oblidaré mai”), els demana perdó “de tot cor” (“el meu deure era mantenir la pressió obviant les mancances tecnològiques, les restriccions econòmiques i la desmoralització col·lectiva”) i els dona l’enhorabona (“heu realitzat una veritable proesa (…) en el context més advers possible, amb una plantilla i uns salaris decreixents, (…) no pels recursos humans i tècnics disponibles, sinó per l’esforç i tenacitat d’aquells que l’heu protagonitzat. Confiem que aquesta etapa de penúries hagi passat a la història”). També els aconsella: “Un diari pot canviar d’accionistes, però la seva ànima no està en venda. (…) pertany als lectors i als periodistes que el confegeixen”.

Tapia, president del Comitè Editorial

La segona decisió de la nova propietat ha estat nomenar Joan Tapia president del Comitè Editorial d'El Periódico, del que Anna Cristeto també en forma part. En serà secretari el periodista Rafael Jorba, columnista del diari. N’havia estat sotsdirector als anys 80, abans de marxar a El País i a TVE. A La Vanguardia (1990-2006 i 2011-2015), va ser corresponsal a París, sotsdirector i coordinador del consell editorial. Jorba és molt actiu en l’entorn del que s’ha anomenat “tercera via”.

A l’acte també hi eren el director-fundador del diari, Antonio Franco, i qui va ser molts anys el seu adjunt, José Antonio Sorolla.

Un cop constituïts els nous consells d’administració de Zeta i d’EPC, i abans dels discursos, Javier Moll, president d’Editorial Prensa Ibérica (EPI); Arantza Sarasola, la seva dona i vicepresidenta d’EPI, i els fills Javier, conseller delegat de Zeta, i Ainhoa, executiva d’EPI, han passat per la redacció saludant un per un als professionals que hi treballen. Els acompanyaven Cristeto, Tapia i d’una desena d’executius dels diaris que Prensa Ibérica té a Manresa, Girona i les Illes.

“S’hi han estat prop de 40 minuts. Han deixat molt bona impressió. Feia 20 anys que no passava, això”, ha dit un dels caps de la redacció a El Nacional. “Hi havia ambient d’il·lusió”, ha explicat una altra. Diversos periodistes presents han fet comentaris semblants. “L’acte estava ben preparat. Dijous, dos càrrecs d’EPI van venir a repassar el lloc”, ha dit un executiu de Zeta.

Moll cita Espriu

Javier Moll, que ha dirigit l’acte, presentant als que hi intervenien, ha dit que El Periódico ha de ser “un diari català i de progrés”. “La compra del Grupo Zeta és una fita que representa l’oportunitat d’incorporar, des d’avui, un important grup de comunicació al nostre somni original”. Moll ha recordat que la suma de Zeta i EPI equival al segon grup de premsa d’Espanya, “una aposta guanyadora”. El nou president ha acabat llegint uns versos de La pell de brau, de Salvador Espriu: “Fes que siguin segurs els ponts del diàleg / i mira de comprendre i estimar / les raons i les parles diverses dels teus fills”. A bon entenedor, poques paraules.

Arantxa Sarasola, que ha arrencat el seu parlament en euskera, ha remarcat el protagonisme de la dona en el grup editorial tot recordant que, amb Cristeto, ja són set les directores que hi treballen. Aitor Moll ha fet “un discurs realista”, segons un assistent. Ha vingut a dir que el present és de paper però el futur és digital i ha anunciat que la digitalització és un “objectiu primordial”.

Tapia ha anunciat que “el rellançament d’El Periódico” es recolzarà en una línia editorial que “no ha de ser tancada i, encara menys, sectària”. Cristeto s’ha presentat dient que escoltaria tothom i lloant el “molt de talent” dels professionals del diari i que cal aspirar a “arribar a d’altres [lectors] que ens miren des de la distància i pensen de manera diferent”.

Antonio Asensio Mosbah ha fet arribar avui a tots els treballadors un missatge de comiat. Recorda que “Zeta sempre quedarà en la memòria com un dels grups que va ajudar a portar i a consolidar la democràcia a Espanya i com a símbol inequívoc de la lluita valenta per la llibertat i els drets humans”. També agraeix “la dedicació, la constància i el talent que heu demostrat”, abans de reconèixer que “no trobo les paraules adequades que aconsegueixin reflectir les gràcies tan immenses i sinceres que us dono per tots aquests anys”.