Aquest dimarts comença la recta final del judici contra el procés sobiranista, on els dotze processats s’enfronten a penes molt llargues de presó sota acusacions que la fiscalia ha fet mans i mànigues per intentar demostrar. No és un judici contra la desmesurada violència policial ni contra els fonaments d’un Estat que no ha dubtat a reprimir un moviment democràtic, ni tampoc contra els responsables polítics que van liquidar l’autogovern català per la via de la repressió, però en tot cas és clar que es tracta del procés judicial més important que ha tingut lloc en els darrers anys.

I que en surt de tot plegat als diaris editats aquest dimarts a Madrid? Res. Però res de res.

Avui mateix els advocats de la defensa començaran a exposar les raons per les quals els presos polítics no es mereixen altre resolució que l’absolució, i demà dimecres serà el torn de les defenses dels últims processats i el torn de paraula dels propis encausats. Quan acabi la sessió de demà a la tarda, el judici quedarà vist per sentència, però res d’això crida l’atenció als principals diaris de Madrid que opten per altres temes, com si aquest no fos d’una importància cabdal, fins i tot per als que creuen la delirant teoria que la violència pacífica demostra que va haver-hi rebel·lió.

abc

L’ABC opta per un monogràfic dels pactes polítics amb els principals líders polítics espanyols convertits en cartes de la baralla -la francesa, no l’espanyola-. I el títol La investidura es juga al tapet dels pactes, i el subtítol Iglesias segueix exigint ministeris, Ciutadans i el PP es refermen en el vet a Sánchez, Vox demana l’abstenció de Rivera i el PSOE juga ara el ‘farol’ de repetir les eleccions.

elpais

El País insisteix en la jugada dels pactes postelectorals assegurant que Sánchez rebrà avui el no de Casado i Rivera a la seva investidura, complementant la primera plana amb una entrevista al tennista Rafa Nadal: “Vaig tocar fons, em vaig cansar de patir dolor”.

elmundo

Al seu torn, El Mundo, opta per El Tribunal de Comptes constata la fallida de la Seguretat Social i guarda un espai també per la qüestió de la investidura recordant que Pedro Sánchez amenaça a PP, Cs i Podemos amb eleccions si no l’investeixen.

larazon

Finalment, La Razón tria com a tema de portada la tràgica xifra de dones assassinades per violència de gènere: Falten 1.000 dones.

De quatre portades, cap ni una parla del judici.

A Catalunya, dos i dos

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, hi ha dos que parlen del judici i dos que no.

lavanguardia

elperiodico

Els que passen del tema són La Vanguardia, que prefereix obrir amb Sánchez pressiona a dreta i esquerra amb unes altres eleccions’, i foto de l’incendi forestal del Perelló, i El Periódico, 1.000 dones assassinades.

ara

Finalment, els diaris que sí que parlen del judici a l’inici de la última setmana són l’Ara: 15 hores per desmuntar la rebel·lió i El Punt Avui, Recta final.