Som en mig d’un temporal de nom Filomena i Catalunya pot viure avui nevades de calibre històric. De moment, la borrasca ja ha causat força estralls a l’Espanya interior i d’aquí ploren tots els diaris avui, que es fan ressò d’una nevada que passarà als annals pels gruixos i col·lapses que està produint i que ja ha començat a afectar les carreteres catalanes.

Com a més, la nevada ha caigut de manera especialment intensa a la capital espanyola, Madrid, aquest fet acapara les portades de la premsa espanyola, que ja se sap que és, fonamentalment, madrilenya, i s’encomana a la catalana, deixant tots els altres temes en segon terme i, com ja va passar ahir, oblidant filomènicament altres notícies, com ara el fracàs complet de la intenció d’extradir Lluís Puig. La nevada ha bloquejat Madrid, i Madrid ha monopolitzat la nevada.

abc

‘ABC’ obre a tota plana amb una imatge de la nevada en una avinguda madrilenya amb el titular ‘La nevada del segle bloqueja mitja Espanya’, i afegeix que ‘Centenars de carreteres tallades, tancat Barajas i col·lapsats els accessos a Madrid, serveis ferroviaris suspesos. Toledo demana ajuda a l’Exèrcit i més de quaranta províncies en alerta per la borrasca Filomena’.

elmundo

Al seu torn, ‘El Mundo’, amb la mateixa fotografia que l’‘ABC’, ens informa que ‘El temporal de neu paralitza la circulació a Madrid durant hores’. Com a segon titular, aquest diari ens diu que ‘Trump no anirà a la cerimònia de Biden i Pelosi vol treure-li el control nuclear’.

elpais

També ‘El País’ segueix aquest to, afirmant que ‘Una nevada excepcional col·lapsa Madrid i cobreix mitja Espanya’, també amb foto madrilenya, en aquest cas la Puerta de Alcalá. Això sí, aquest diari troba un raconet per informar que ‘La justícia belga allunya una possible extradició de Puigdemont’.

larazon

‘La Razón’ també treu en portada fotografia de la nevada madrilenya amb el titular ‘De la postal al caos: Filomena bloqueja mitja Espanya i paralitza Madrid’. ‘El preu de la llum i el gas es dispara i bat rècord en plena nevada’.

lavanguardia

elperiodico

A Catalunya, dos diaris segueixen la tònica madrilenya: ‘La Vanguardia’, que amb foto del parc del Retiro de Madrid ens informa que ‘La neu de Filomena arriba avui a Catalunya’ i ‘El Periódico’, que, també amb foto madrilenya, ens dona aquest avís: ‘Alerta per la neu i el fred intens de ‘Filomena’. Altres titulars d’aquests dos diaris són ‘Els demòcrates activen l’‘impeachment’ per desfer-se ja de Trump’ a 'La Vanguardia' i una enquesta electoral que augura un tomb a Catalunya: ‘El PSC es dispara i li disputa la victòria als independentistes’. La qüestió belga no apareix en cap dels dos diaris.

elpuntavui

ara

Per acabar, ‘El Punt Avui’ i l’‘Ara’ eviten la madriditis i informen d’altres temes. El primer obre amb ‘No definitiu a l’extradició’ i ‘Tots els índexs de la pandèmia estan desbordats’, i el segon amb ‘Creix el ritme de vacunació en un context d’augment de contagis’ i ‘La fiscalia belga renuncia a recórrer el cas de Lluís Puig, que definitivament no serà extradit’.