El temporal de neu que aquest dissabte està tenyint bona part del territori català de blanc afecta desenes de carreteres catalanes. Ara mateix, a la xarxa viària ja hi ha carreteres tallades a causa de les condicions meteorològiques i l'ús de cadenes és obligatori a diversos punts del país. 

Aquesta és la situació de les carreteres a Catalunya:

 

La previsió 

Catalunya està en alerta per neu, vent i temporal marítim. Un "còctel de tres fenòmens", tal com ha qualificat el director general del Meteocat, Eliseu Vilaclara, que obliga a extremar les precaucions.  El moment més crític serà aquest dissabte, tot i que des divendres  i fins dilluns es preveu un episodi de neu, vent i mala mar sever. Es tracta d'un temporal que estarà generalitzat a tot el país i que entra pel Sud i avança pel centre de Catalunya fins els Pirineus.

S'han activat tots els dispositius de sal i màquines lleva-neu i es faran reunions del comitè tècnic dels plans NEUCAT, VENCAT i PROCICAT. Tots els plans estan en fase d'alerta. 

El temporal de vent i neu entrarà per les terres de l'Ebre i s'espera que avui arribi al centre de Catalunya. La cota de neu és de 0 metres, pràcticament al nivell del mar. S'esperen gruixos de neu de fins a 50 cm, al litoral podrien ser de 30 cm.  Es preveuen també pluges i que la neu sigui humida. Això amb l'episodi de vent, provocarà gel i podria provocar caiguda de branques d'arbres o cablejat elèctric.

Pel que fa al temporal marítim, es preveu un temporal dur amb vent del nord-est, les onades podrien arribar als 4 metres. I per això també es demana evitar espigons i llocs on hi puguin haver cops de mar.

Màxima alerta a totes les carreteres

Davant la situació que s'espera de cara les properes hores i que afectarà tot el país, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut d'urgència amb els responsables dels diferents dispositius del departament, com Protecció Civil i Mossos d'Esquadra. Sàmper ha recomanat "no sortir" i només fer "desplaçaments necessaris i inajornables". S'han activitat tots els dispositius per a garantir els serveis bàsics de gas, electricitat i xarxes telefòniques, per què hi hagi el menor grau d'afectació possible.