El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, és l’enemic públic número u de l’espanyolisme ranci en tant que principal referent del nacionalisme abertzale. A més, la bona sintonia que el seu partit sembla tenir amb el PSOE i que podria conduir a un acord per pactar els pressupostos no agrada gens als custodis d’una idea d’Espanya on no té cabuda ningú que se situï als antípodes del pensament de l’una, grande y libre.

I com que ara l’aritmètica parlamentària atorga a EH Bildu un poder decisiu a l’hora de negociar els comptes generals de l’Estat, Otegi s’ha convertit en l’home del dia per als referents de la dreta mediàtica espanyola.

larazon

N’hi ha prou de fer un cop d’ull al quiosc per veure la cara d’Otegi a tota plana a la portada de La Razón, i tot i que és per parlar-ne malament, aquest diari ho fa de manera tangencial: Otegi retrata Sánchez: “El pacte obre una finestra d’oportunitat”. El to és, si més no, curiós per a un diari que no ha tingut mai cap problema per assenyalar el partit d’Otegi de còmplice del terrorisme i tampoc és per creure que a La Razón acceptin Otegi com a polític legítim, però ja és un avenç que no el titllin de bilduetarra al titular. El mateix diari es fa ressò també que hi ha Debat al PP per la gestió de desgast del govern espanyol i informa que Casado descarta anar amb Ciutadans a Catalunya.

abc

Qui també porta Otegi en portada és l’ABC, tot i que no li dona la foto gran. Bildu confirma el seu suport a Sánchez i el PSOE insisteix a blanquejar el pacte, titula aquest diari, que afirma que Otegui [sic] homenatja l’etarra extradida, que el jutge va enviar ahir a la presó. El titular gran és per a la Covid i amaga una crítica a l’executiu Sánchez: Controls de PCR als aeroports: deu mesos després i només aleatoris.

elmundo

Al seu torn, El Mundo prefereix donar veu a l’exiliat i ex-pres polític veneçolà Leopoldo López, que afirma que “Veneçuela ha de ser la causa que uneixi tots els demòcrates”, i apunta també que Casado obre contactes amb el PNV i ofereix “canvis” al PSOE en els Pressupostos. També hi ha dos titulars sobre Catalunya: El PP i Cs trenquen a Catalunya i no aniran junts a les eleccions i El separatisme utilitzarà la Llei Celaá contra l’espanyol als esbarjos.

elpais

Pel que fa a El País, el titular principal és Les mesures dures frenen la segona onada de contagis. També apareix una entrevista a Leopoldo López: “Molts sectors de la dictadura busquen com contribuir a una sortida” i d’Otegi diu el següent: El suport de Bildu als Pressupostos allunya el de Ciutadans.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

ara

Quant als diaris editats a Catalunya, aquests són els principals titulars: El BCE es planteja que la banca reparteixi dividends a El Periódico; Vacunació per fases a El Punt Avui; Les vacunes arribaran al febrer a les residències i la primera línia sanitària a La Vanguardia i 300.000 vacunats per Setmana Santa a l’Ara.