Unanimitat aquest dijous en les portades de la dreta mediàtica madrilenya. Arran dels resultats del baròmetre del CIS conegut dimecres, segons el qual un 67% de la població estaria disposada a acceptar algun límit a la llibertat d’informació, els diaris El Mundo, La Razón i ABC han coincidit a considerar que el govern espanyol està preparat per exercir la censura als mitjans amb l’excusa del coronavirus.

Una possibilitat que, certament, sembla que ha deixat oberta l’executiu de Sánchez malgrat que la pregunta inclosa al CIS: “Creu vostè que en aquests moments caldria prohibir la difusió de rumors i informacions enganyoses i poc fonamentades per les xarxes i els mitjans de comunicació social, remetent tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials, o creu que cal mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacions?", sobre el paper es refereix a informacions falses, però ja se sap, i experiències n’hi ha hagut que ho demostren, que si algú s’atribueix el paper de censor exercirà com a tal. I la llibertat de premsa és un valor de la democràcia que cap virus pot atacar.

elmundo

Així, El Mundo titula en portada que "El govern espanyol utilitza el CIS per justificar la censura als mitjans" i assenyala que la pregunta inclosa al CIS tenia un redactat "rocambolesc".

larazon

La Razón tria com a titular principal que "El gran pacte es frena i els partits veuen eleccions després de la crisi", però apunta igualment que "Moncloa utilitza el CIS per avalar el control dels mitjans privats".

abc

Al seu torn, ABC dedica la seva portada monogràfica al mateix tema, amb el títol "Sánchez vol legitimar la censura" assenyalant que "Aprofita l’estat d’alarma per anul·lar el Portal de Transparència i utilitza l’enquesta del CIS per predisposar els espanyols a favor d’emmordassar els mitjans". La foto, prou evident, una cara amb la boca tapada amb un adhesiu amb el logo del govern espanyol.

elpais

El País, en canvi, prefereix titular que "Tots els alumnes passaran de curs tret de casos excepcionals" i dedica un petit espai a recordar que "El 88% dels enquestats pel CIS demana que es doni suport al govern espanyol".

lavanguardia

elpuntavui

ara

elperiodico

Quant als diaris editats a Catalunya, aquests són els titulars principals: "Aprovat quasi general amb la nota dels dos primers trimestres" a La Vanguardia; "Final en curs" a El Punt Avui; "El nou càlcul de salut dobla el nombre d’infectats i morts" a l’Ara, i "Tots els escolars passaran de curs", a El Periódico.