Quan les notícies passen de matinada és quan més queda en evidència que els diaris en paper van sempre a remolc d’altres mitjans d’informació o de les seves pròpies edicions digitals. Passa amb els premis Oscar, passa amb molts successos i ha passat ara amb l’inesperat mapping que la nit de dissabte va il·luminar la plaça Mayor de Madrid amb imatges dels papers de Bárcenas. El que diumenge només apareixia en uns baixos d’urgència a La Razón ocupa avui la portada d’aquest diari i la del seu veí ideològic, l’ABC.

També és cert que amb 24 hores de marge hi ha temps per capgirar l’estricte fet informatiu i enfocar-lo amb la llum dels interessos del mateix diari, i per això en un dia s’ha passat d’explicar els fets a interpretar-los, i la conclusió és que la projecció no ha agradat. Gens.

Es veu que la murrieria va per barris, i un cop ha quedat clar que darrere les projeccions hi havia Podemos —en un primer moment no se’n tenia constància, però tampoc calia ser gaire espavilat per intuir-ho—, la premsa editada a Madrid ha trobat un fil per estirar, el dels suposats incompliments electorals.

abc

Obre foc l’ABC, diari que fa un poti-poti a la seva portada per intentar demostrar que el front socialista-bolivarià-separatista no és només l’antiespanya sinó que, a més, són una colla de tramposos. El diari titula "'Trampes' electoralistes", amb el subtítol: "El PP porta a la Junta Electoral el vídeo podemita projectat a la plaça Mayor de Madrid. Se suma a altres argúcies de precampanya com les milionàries inversions del govern o els llaços grocs de Torra". En imatges, el balcó de la Generalitat en plena substitució de pancartes, l'esmentat mapping de Madrid i les pancartes del PSOE a la seva seu madrilenya. El cinisme implícit de tot plegat s’endevina quan es recorda que aquest diari va ser sancionat per publicar una entrevista a Inés Arrimadas en plena jornada de reflexió per a les eleccions imposades del 21-D.

larazon

Al seu torn, La Razón també reacciona al mapping publicant, al costat d’una entrevista a l’autoproclamat president veneçolà Juan Guaidó, el titular "Podemos i Carmena van violar la Llei electoral amb el vídeo de Bárcenas".

el mundo

Pel que fa a El Mundo, la qüestió del mapping s’empetiteix amb un "Carmena s’allunya de Podemos mentre creix la polèmica pel vídeo anti-PP", mentre que els titulars principals són per a "Sánchez atia la por ‘real’ a la dreta per mobilitzar un milió de vots" i la foto és d’un Santiago Abascal torero titulat "Con Abascal, en la habitación de Morante". Per si no ho sabien, el tal Morante és un matador de toros de patilles molt poblades.

elpais.750

Finalment, El País també deixa en petit la qüestió del mapping: "Carmena es deslliga de la projecció de Podemos a Madrid" i dona el titular gros a un literal de Pedro Sánchez: "No és no; no hi haurà referèndum a Catalunya".