La cultura del pacte polític és ben curiosa. Quan cal es tracta de política amb majúscules, de mà estesa o de triomf del diàleg, i quan convé es parla de pacte de perdedors, de traïció a la voluntat popular o de col·laboracionisme amb els enemics d’Espanya. I els exemples pràctics els tenim amb el diferent tractament que els diaris editats a Madrid atorguen a dos pactes polítics coincidents en el temps, el de Madrid, on Ciutadans s’ha plegat finalment a les exigències de Vox per poder tancar un acord que atorgui la presidència de la comunitat madrilenya al PP; i el de Navarra, on el PSOE aconseguirà avui la presidència de la Comunitat Foral gràcies a l’abstenció de Bildu. Àngels a Madrid i dimonis a Navarra, segons la premsa espanyola

Clar, és fàcil assenyalar que la raó de fons és que Bildu és un partit que vol trencar la unitat de l’Estat espanyol al qual, a més, se li atribueixen connivències amb el terrorisme, però això no treu que sigui un representant polític legal que juga amb les mateixes regles que la resta, però l’espanyolisme no dubta a qüestionar el joc democràtic quan en ell hi participen els que no defensen la sagrada unitat d’Espanya. Raó d’Estat, vaja, encara que això suposi pactar amb l’extrema dreta, que ja se sap que l’1 d’Octubre va ser molt pitjor que el 23-F perquè el colpista Tejero no pretenia liquidar la unitat de la pàtria.

larazon

Una mirada al quiosc madrileny reflecteix clarament aquest posicionament només comparant els titulars que dediquen a Navarra i a Madrid. Així, La Razón anuncia que Bildu assetja la Policia mentre el PSOE el blanqueja a Navarra i, alhora, Díaz Ayuso serà presidenta amb Cs i Vox 67 dies després.

elmundo

elpais

No gaire lluny se situa El Mundo, amb Bildu, a Chivite: “No oblidis que presidiràs Navarra per nosaltres” i Cs guanya el pols a Vox i desbloqueja el Govern de Madrid, mentre que El País apunta que La investidura de Chivite a Navarra desferma durs atacs del PP i Ayuso presidirà Madrid després d’assumir Ciutadans les exigències de Vox. Atenció especial a les divergències entre El Mundo i El País pel paper de Cs en el pacte madrileny, perquè per als primers els d’Albert Rivera “guanyen el pols” i per als segons, assumeixen “les exigències de Vox”. En tot cas, el que queda clar és que el pacte de perdedors de Madrid és magnífic, i el de Navarra pèssim.

abc

Al seu torn, l’ABC se centra només en l’acord madrileny assegurant que Després de l’acord de Madrid, el PP consolida el seu poder territorial.

elperiodico

portada ara 2280982120 64591836 822x1105

elpuntavui

lavanguardia

Pel que fa al quiosc català, els titulars són els següents: El Periódico, Catalunya, destí líder de turistes estrangers; Ara, La triple dreta es posa d’acord a Madrid; El Punt Avui, Restitució fiscal; i La Vanguardia, El lloguer dels pisos s’apuja més d’un 50% en sis anys.