Via lliure a la investidura de la popular Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid. El portaveu de Ciutadans en l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ha acceptat aquest dijous la proposta final de Vox per donar suport a la investidura de Díaz Ayuso, que queda desbloquejada a falta del sí definitiu del PP al text de Vox.

Aguado, en una roda de premsa en Parlament regional, Aguado ha declarat que les propostes de Vox "no són incompatibles" amb l'acord de govern de coalició que ja han firmat Ciutadans i PP, una postura que ja li ha transmès a la portaveu de Vox en l'Assemblea, Rocío Monasterio. "Estic convençut que això ens portarà que hi hagi una investidura en els propers dies", ha assenyalat Aguado.

El document que ha presentat aquest dijous Vox resumeix la seva renúncia a que es redueixi el nombre de conselleries (que augmenten de nou a tretze per donar cabuda a l'entrada de representants del PP i Cs); a què es derogen articles de les lleis LGTBI; que es treballi per repatriar els menors emigrants no acompanyats o a traslladar als seus països d'origen la factura sanitària originada per atendre als seus nacionals en situació irregular a Madrid

Si Ayuso dóna per bo el document de Vox, el previst és que el president de l'Assemblea, Juan Trinidad (Cs), cridi als representants dels grups parlamentaris a una nova ronda de consultes, a la conclusió de la qual convocaria el ple d'investidura.

 

Perquè la investidura d'Ayuso tiri endavant necessita el suport dels 12 diputats de Vox, ja que la suma de 56 escons que acumulen el PP (30) i Ciutadans (26), que ja tenen firmat un pacte per governar en coalició, és insuficient.

Respecte a la seva proposta inicial, Vox renúncia al tancament d'entitats públiques "de caràcter ideològic", a l'aprovació del 'Pin Parental' per a evitar l'"adoctrinament en ideologia de gènere", a la derogació d'articles de les lleis LGTBI, a la supressió de "ajudes als immigrants il·legals" i a "potenciar" el "cobrament efectiu" de la despesa sanitària de turistes i estrangers en situació irregular.

Sí que continua reclamant auditar les subvencions concedides en l'última legislatura o que la conselleria d'Afers Socials i Família sigui també de "Natalitat". També que es "revisi i modernitzi la política de creació de centres" d'acolliment de menors estrangers no acompanyats (MENAS) i s'asseguri "que cap estranger ingressa en un centre de menors sense que hagi estat determinada de forma fefaent la seva edat".

Al seu torn, Monasterio matisa la seva petició que les forces de seguretat tinguin "accés directe" a la informació de l'administració regional sobre estrangers en situació irregular, que ara sotmet expressament al compliment de la Llei de Protecció de Dades.

Confirmació d'Ayuso

La candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha confirmat posteriorment el 'sí' de Vox a la seva candidatura després d'assegurar que el document presentat per Vox era "perfectament assumible".

En roda de premsa en l'Assemblea de Madrid, la previsiblement futura presidenta de la Comunitat ha apuntat que les propostes de l'escrit presentat per la líder de Vox, Rocío Monasterio, s'"uniran" al programa de govern a les 155 mesurades ja pactades amb el seu soci, Ignacio Aguado (Cs), que ha acceptat verbalment el document de Vox.

"Hem culminat per fi amb èxit aquests mesos de negociacions", ha asseverat Ayuso, que ha donat les gràcies tant a Aguado com a Monasterio per haver aconseguit "resoldre" els "esculls lògics que hi ha en tota negociació".