El programa electoral del Partit Popular ha generat moltes expectatives entre els admiradors d’una idea d’Espanya que molts altres ja creien superada i llençada a la paperera de la història. La bateria de mesures recentralitzadores i involucionistes, entre les quals hi ha la pràctica reducció de la llengua catalana a un exotisme folklòric, fa vibrar a un votant espanyolista que veu com a dia que passa els partits d’ultradreta i afins apugen el llistó d’unes promeses electorals de l’alçada d’un campanar i cada cop més allunyades de la democràcia.

A tot això hi juguen també els diaris editats a Madrid, que aquest dimarts generen una intrigant coincidència: La Razón i l’ABC utilitzen el mateix terme per referir-se a les propostes electorals de Pablo Casado i companyia: 'Ideologia', una complicitat que no sembla gens casual.

la razon

Comencem per La Razón i el seu titular de portada: El PP ‘veritable’ de Casado: més ideologia i perfil liberal. A banda que la concepció política de liberal va, com gairebé tot, per barris i que difícilment es pot aplicar aquest terme a un programa polític intervencionista que aspira a regular fins i tot de quina forma s’ha de jurar la Constitució Espanyola, no deixa de sorprendre que totes les mesures estrella -el mateix diari en fa un decàleg, entre els quals inclou l’aplicació del 155; la fi de la llei de memòria històrica; el retorn dels papers de Salamanca; la devolució de competències autonòmiques i l’hegemonia del castellà- es resumeixin en el concepte d’ideologia, que en el fons és com no dir gaire res perquè tots els partits en tenen, quan hi ha termes molt més precisos, com recentralització, espanyolisme, regressió, autoritarisme o per afinar més, involució.

abc

Quant a l’ABC, el titular és cosí germà del de La Razón: Casado apuesta por la ideologia y quitarse complejos, il·lustrat amb un mosaic gràfic que combina la imatge de Casado amb un núvol de conceptes on els més grans i destacats són 155, unitat, estat, rural i castellà. Ideologia no ho sabem, però complexos a l’hora de desdemocratitzar l’Estat, ja es veu que no en tenen cap.

elmundo

Pel que fa a El Mundo, atenció a la giragonsa que fa per parlar del mateix tema: Casado millorarà les pensions als que allarguin la seva vida laboral, que sí, que també forma part de les propostes del PP, però que s’allunya molt del moll de l’os. Ara intenten evitar el debat?

el pais

De fet, l’únic que afina una mica en el fons i la forma del programa electoral del PP és El País, que titula Casado proposa treure poder a les autonomies i recentralitzar l’Estat. Almenys aquest titular no enganya i és clar.

Per acabar, val a dir que la proposta d’Albert Rivera per combatre l’adoctrinament amb més adoctrinament, imposant una assignatura de Constitució Espanyola només ha tingut ressò a El Mundo, que li dona portada amb el literal "No es pot moderar a Sánchez, fer-lo fora és una emergència” i el subtítol Anuncia que implantarà una selectivitat única per tot Espanya i una assignatura obligatòria de Constitució. Que només El Mundo doni peixet a Albert Rivera segur que té a veure amb que el líder de Ciutadans va fer aquestes propostes en un acte informatiu organitzat pel mateix diari. Però que els altres diaris no en diguin res també mesura la mesquinesa de cadascú.