Del sopar inaugural del Mobile World Congress se'n poden fer dues lectures, la primera, que la situació política catalana continua tan complicada com sempre i que una taula de dos metres d’ample representa molt bé la metàfora d’una situació encallada; la segona, creure’s el discurs del Rei i cridar als quatre vents que un país amb presos i exiliats polítics és una “democràcia plena i sòlida”. Ja es poden imaginar quina ha estat la tria dels diaris editats a Madrid.

El discurs, molt en la línia d’Espanya Global, va fer seu no només el contingut sinó el missatge subliminal de la campanya d’Irene Lozano: si Espanya té la necessitat d’explicar al món que és un país democràtic és perquè hi ha molts dubtes que això sigui així. Vaja, l’excusatio non petita, acusatio manifesta de tota la vida.

En tot cas, el discurs del Rei fa aflorar un hooliganisme monàrquic en les portades, precisament en un dia que Pedro Sánchez es va esmerçar a fer veure que té rampells republicans. L’ABC, per tradició i vocació més monàrquic que ningú, titula "Una altra lliçó reial a Barcelona", i continua: "Davant Torra, Colau i empresaris de tot del món, el Rei recorda al secessionisme que 'Espanya és una democràcia plena i sòlida'".

abc

Encara que el llistó és alt, La Razón és capaç d’igualar-lo amb un "El Rei davant Torra: 'Espanya és una democràcia plena'" seguit d'"El president i l’alcaldessa de Barcelona planten Felip VI en la salutació protocol·lària".

la razon

Per la seva banda, El Mundo prefereix donar portada al seguiment de la seva enquesta electoral assenyalant que "Els votants del PSOE exigeixen que no hi hagi indults en l’1-O", però respecte al tema que ens ocupa, assenyala que "El Rei defensa la Constitució al Mobile davant l’enèsima plantada de Torra".

el mundo

Finalment, El País, si més no en primera edició, dedica només un petit apartat a parlar del Mobile amb un titular concís: "El Rei reivindica davant Torra Espanya com a democràcia plena".

el pais

El periple republicà de Sánchez, petit, petit

En contrast amb les proclames monàrquiques, el periple republicà de diumenge de Pedro Sánchez per Catalunya Nord apareix petit, petit i sense cap esment a les mobilitzacions catalanistes que el van acompanyar durant el seu recorregut.

A La Razón i relacionat amb el sopar del Mobile: "Sánchez s’absenta pel seu viatge a Cotlliure: s’apropia d’Azaña i Machado i demana 'perdó' a l’exili republicà". A l’ABC i El Mundo ni tan sols apareix. A El País, en canvi, foto de portada —feta a Montauban (Occitània), on no va haver-hi cap protesta— amb el titular "La Constitució va restaurar els valors de la República d'Azaña". Ja és mala sort que per un dia que el president del govern espanyol presumeix de republicanisme, sigui precisament el Rei qui el contraprogrami.